Hirdetés
A bélrák halálos, de elkerülhető

A bélrák halálos, de elkerülhető

A vastag- és végbélrák a nyugati országok mumusa: a regisztrált betegek száma állandóan növekszik, szemben a távol-keleti országokkal, ahol elenyésző a megbetegedések száma. A különbség nem véletlen, a rejtély kulcsa pedig nem más, mint a különböző étkezési szokások. Egy friss kutatás most bebizonyította, hogy a magas rostbevitel radikálisan csökkenti a betegség kialakulásának esélyeit.

A londoni Imperial College rákkutatókkal együtt végzett el egy viszonylag egyszerű kísérletet, meglepően reprezentatív eredményekkel. A vizsgálat során húsz észak-amerikai és húsz dél-afrikai étrendjét cserélték föl. Mindössze két hét után már látványos változások álltak be az egyének rákrizikó-indikátorainak mutatóiban.

A húsz amerikai alany egy átlagos, vidéki afrikai étrendet követett két héten át, ez leginkább kevés zsírt tartalmazó rostos ételekből állt: gabonafélékből, hüvelyesekből, sok zöldségből és gyümölcsből. Eközben a másik húsz dél-afrikai résztvevő kipróbálta a tipikusan nyugatinak nevezett diétát, sok vörös hússal, kevés zöldséggel, gyümölccsel és egyéb rostban gazdag ételekkel.

Mindezt megelőzte az úgynevezett kolonoszkópia, azaz vastagbéltükrözés, amelyen az összes résztvevőnek át kellett esnie a kísérlet előtt és után is. Ennek során gyulladásokat és polipokat kerestek, ezek a rákos elváltozások előjelei.

A bélrák halálos, de elkerülhető

Az első vizsgálat eredményei kimutatták, hogy az amerikai alanyok felénél találtak polipokat, míg az afrikaiaknál egyet sem. Mindössze két hét elteltével azoknál, akiknek polipjuk volt, jelentős eredményeket értek el, a gyulladások szinte teljes egészében meggyógyultak.

Az afrikai résztvevőknél szintén látványos változásokat tapasztaltak. Több olyan mutatójuk, amely a rákos megbetegedések rizikóját jelzi, negatív irányba mozdult.

„Ami igazán meglepő, hogy az étrend teljes körű megváltoztatása után milyen gyorsan és drámaian változtak a rák rizikómutatói” – mondta Jeremy Nicholson, az Imperial College Sebészet és Onkológia tanszékének tanszékvezetője. „Nagyon fontos, hogy a kutatás eredményei felhívják a figyelmet arra, ha nyugatiasítjuk Afrikát, könnyen lehet, hogy náluk is a rákos bélrendszeri megbetegedések okozzák majd a legfőbb egészségi problémát.”

Rizikófaktor lehet a helytelen táplálkozás. A túl nagy kalóriabevitel bizonyítottan fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ahogy a túl kevés növényi eredetű táplálék bevitele is”. A továbbiakban a helytelen életvezetési szokásokat, a mozgáshiányt, a túlsúlyt, a dohányzást és az alkoholfogyasztást említik. Ezt követi a korábban diagnosztizált polip, az ötven év feletti életkor, illetve hogy a családban előfordult-e már hasonló betegség.

Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szintén megerősítette a kutatás eredményeit:

Valóban van összefüggés a táplálkozás és a bélrendszeri daganatok között, de természetesen más tényezők is szerepet kapnak a rákos megbetegedések kialakulásában. Az étrend elsősorban a prevencióban döntő jelentőségű: a magyar táplálkozási szokásokra jellemző a kalóriadús, zsírban és fehérjében gazdag, rostszegény táplálkozás.”

A dietetikus hozzátette, hogy a rostban gazdag táplálkozáson túl a daganatok megelőzése szempontjából fontos lenne az ideális testsúly megőrzése is. „Naponta minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs lenne optimális, ennek ma Magyarországon a felét fogyasztjuk”. A szakember véleménye szerint a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztását érdemes háttérbe szorítani. „Csökkentsük a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek bevitelét. Ezenkívül kerülni kellene a pácolt és füstölt húsok fogyasztását, mérsékelni a só- és alkoholfogyasztást.”

A teljes cikket kísérletet és eredményeit olvassa el itt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend