A B6 és B12-vitamin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

A B6 és B12-vitamin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Egy amerikai kutatás szerint a B6- és B12-vitaminokban illetve folsavban gazdag étrenddel jelentősen csökkenthető a hasnyálmirigyrák kifejlődésének kockázata a normál testsúlyú vagy annál soványabb embereknél. 

A hasnyálmirigyrák kifejlődésének esélye a sovány, vagy normál testsúlyú embereknél kisebb volt, mint azoknál a résztvevőknél, akik nem fogyasztottak annyit ezekből a tápanyagokból vagy akik túlsúllyal rendelkeztek. A vizsgálati eredményekből az is kiderült, hogy a kedvező hatás nem áll fenn, ha a tápanyagok vitaminkészítményekből származnak.

"Eredményeink alapján annyit tudunk mondani, hogy azok, akik tartanak a hasnyálmirigyráktól - ami ugyan ritka, de igen súlyos betegség -, tartsák meg a normális súlyukat és egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt" - mondta a vizsgálatot vezető kutató, Dr. Eva Schernhammer, a bostoni Harvard Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek