A 40-es férfiak urológiai gondjai gyermekvállaláskor

A 40-es férfiak urológiai gondjai gyermekvállaláskor

Tudjuk, hogy a gyermekvállalás egyre későbbre tolódik, ahogyan azzal is tisztában vagyunk, hogy jellemzően az édesapa valamivel idősebb, mint az édesanya. Ha azonban maga a szülés is kitolódik, akkor az apává válás időpontja is későbbre esik, ilyenkor pedig a történésekbe már sokszor az urológiai problémák is beleszólnak.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Urológiai gondok?

A férfiak fejében az urológiai panaszok jelentkezésének ideje az öregkorhoz kapcsolódik, holott ez messze nem igaz. A középkorú férfiaknál már jelentkezhetnek az urogenitális rendszert érintő kisebb – nagyobb gondok, melyek bizony a termékenységre is hatással vannak. És sok esetben éppen ez az a kor, amikor a férfiak apává szeretnének válni.

Ezen gondok között több olyan is akad, melyek adott esetben még csak tüneteket sem produkálnak, mégis erős hatással lehetnek a családalapítási tervekre. És bár azt gondoljuk, ez csak az “öreg” férfiak gondja, a szakemberek 40 éves kor felett évente javasolják már a szűrővizsgálatokat is.

Miért baj?

Az urogenitális rendszer betegségei nem csak kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek, hanem befolyásolhatják a spermiumtermelést és a spermiumok minőségét is. Teszik mindezt úgy, hogy emellett a szervezet a mindennapok egyre sűrűsödő kihívásaival is kénytelen szembenézni, és azzal is számolni kell, hogy sajnos a világon mindenhol tendenciálisan csökken a férfiak spermiumszáma.

A 40-es férfiak urológiai gondjai gyermekvállaláskor

A spermiumszám csökkenése a terhesség létrejöttét nehezíti meg. A kevesebb spermium kisebb eséllyel eredményezi a megtermékenyülést, ezen nem is nagyon van mit magyarázni. A minőségi romlás azonban egy picit más tészta. A kor előrehaladtával sajnos alapvetően kell számolni a minőségromlással, ami természetes, és önmagában még nem lenne gond. A kialakuló esetleges betegségekkel és a környezeti ártalmakkal karöltve azonban már a középkorú férfiak esetében is akár rendkívüli mértékben képes lehet megemelni a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét - mondja Ratkó Tünde.

Egy hibás örökítőanyagú spermium képes a megtermékenyítésre, de a magzatnál sajnos a problémák kialakulásának esélye ugrásszerűen nő. A spermiumok minősége és mennyisége azonban javítható.

Spermatogenezis

A spermiumképzés egy ciklikus folyamat, melynek igen magas a tápanyagigénye. A betegségek és a környezeti ártalmak szintén nagy tápanyagmennyiséget vonnak el a szervezettől, hogy azokat a test képes legyen kompenzálni, visszafogni, adott esetben javítani.

Az urogenitális gondokkal érdemes szakorvost felkeresni, a szervezet támogatása azonban ekkor is kivitelezhető, és a bajok orvoslásában is nagyon sokat segíthet. A tápanyagok megfelelő kombinációjának bejuttatása a szervezetbe az egészségért és a termékenységért is sokat tehet.

A családalapítási képesség másodlagos fontosságú, vagyis a test más, létfontosságú funkciók fenntartásához innen is von el tápanyagokat, aminek eredményeként a termékenység sérül. A helyreállításhoz a megfelelő tápanyagpótlás hatalmas lökést adhat. Ez azt jelenti, hogy szerves, biológiailag aktív formában érdemes bevinni az anyagokat a szervezetbe, így azok hasznosulása 80%-kal is javulhat. Emellett a tápanyagpótlás komplex formában, minél több anyag egyszerre történő bevitelével javítható. Ezeket alapesetben a táplálkozással meg lehet oldani, de sajnos mára az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent a vegyszerezésnek, tömegtermelésnek, légszennyezésnek és sok más gondnak a hatására, így az étkezés önmagában sokszor már nem tudja fedezni a teljes tápanyagigényt.

A férfiak ilyenkor a fent említett kritériumoknak megfelelő férfivitaminnal tehetnek sokat az egészségükért, és persze azzal, ha hajlandóak orvoshoz fordulni a problémáikkal. Bár az intim tájak a férfiak számára kiemelten fontosak, ha gond adódik velük mégis inkább titkolják, és orvoshoz többnyire már csak akkor fordulnak, ha komolyabb fájdalmaik vannak.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek