A 10 legsósabb étel, amikre érdemes odafigyelni!

A 10 legsósabb étel, amikre érdemes odafigyelni!

A túl sós ételek nincsenek jó hatással egészségünkre - ne sózzunk valamit csak azért, hogy érezzük a só ízét! Vannak viszont ételek, amelyekről nem is sejtjük, mennyire sósak.

Sóbevitelünk átlagosan nem haladhatja meg a napi 2300 milligrammot, ha egészségesek akarunk maradni. Vannak ugyanakkor - természetesen finom - ételek, amelyek önmagukban a napi sóbevitel 44 százalékát szolgáltatják, és még csak nem is tudunk róla.Íme 10 élelmiszer, a legsósabb ételek, amelyeket nem árt elkerülni és azok is, melyekkel helyettesíthetjük őket.

1. Kenyerek és zsemlék

Tudjuk, hogy a fehér lisztből készült ételek nem a legegészségesebb választások. Egy-egy sós zsemle, bagett azonban akár 3500 mg nátriumot is tartalmazhat. Szakemberek szerint napi nátriumbevitelünk 65 százaléka boltban vásárolt élelmiszerekből származik, tehát ha egy pékségben indítjuk a napot, inkább egy hagymás bagettet válasszunk...

2. Húsok, füstölt húsok

Szalámit tennénk a szendvicsbe? Hat vékony szelettel ugyanúgy járunk, mint ha valamilyen sós ropogtatnivalót ennénk (nagyjából 1,130 mg nátrium), és ez még csak a hús része a szendvicsnek.

A 10 legsósabb étel, amikre érdemes odafigyelni!

Egy mézes sonka sokkal jobb választás lehet, ugyanakkora mennyiségű hús, feleannyi sóval.

3. Pizza

Összetevői egyszerűnek tűnhetnek, de egy-egy jól megrakott darab akár 5000 mg sóval is készülhet. A vastag feltétet vékonyra váltva, a mozzarellát pedig feta sajtra cserélve hatékonyan óvhatjuk meg vonalainkat. Egy könnyed pizza ugyanis sokkal kevésbé sózott, csupán 560 mg nátriumot tartalmaz.

4. Friss és feldolgozott baromfi

A grillcsirke igen jó választás, ha egészségesen akarunk étkezni, ugyanakkor érdemes ellenőrizni a nyers baromfi címkéjét és megnézni, nem készül-e hozzáadott húslevessel. Így ugyanis 60 mg vagy ennél is több nátrium kerülhet a húshoz, amely csirkemellenként túl sok, ezért olyat válasszunk, ami hozzáadott húslevest nem tartalmaz.

5. Leves

Talán azt hisszük, ezzel nem sokat ártunk magunknak. Sajnos azonban az éttermi levesek a legsósabb ételek közé tartozhatnak. A sóbevitel 25 százaléka éttermi ételekből származik. Sokszor dupla annyi sómennyiség van bennük, mint amennyit naponta ajánlatos fogyasztanunk. Készítsünk otthon leveseket kevés sózással, vagy szavazzunk a Minestrone-ra, amelyben nincs akkora mennyiségű só.

6. Sajtburgerek, szendvicsek

A zsemlébe tömött finomságok bizony akár 4000 mg sót is tartalmazhatnak. Finom és kevésbé sós szendvicseket otthon is készíthetünk pulykahús felhasználásával, friss zöldségekkel és egészséges szószokkal.

7. Sajt

A parmezán, a túró, 850 mg só 10 evőkanalanként, valamint 918 mg csészénként.

A 10 legsósabb étel, amikre érdemes odafigyelni!

Cheddar sajttal jobban járunk, feleannyi só van benne, az alacsony sótartalmú túróban pedig csak 30 mg-ot találunk

8. Tésztás ételek

Különösen a készételekkel vigyázzunk, melyekben akár 1000 mg só is lehet. Készítsük magunk a tésztát vagy vegyünk teljes kiőrlésűt és magunk adjuk hozzá az egészséges alapanyagokból készült szószokat.

9. Húsételek

A steak-kel nagyon melléfoghatunk, válasszuk inkább a filéket, vagy készítsünk grillezett steak-et vörösboros mártásban, mely mindössze 470 mg sót tartalmaz majd.

10. Sós rágcsálnivalók - vagyis a sós perec, chips, pattogatott kukorica

Szintén a legsósabb ételek közé sorolandók, ami talán nem meglepő. Adagonként ezek a rágcsálnivalók akár 450 mg sót is tartalmazhatnak, azaz, 20 százalékát az ajánlott napi sóbevitelnek. Érdemes olyasmire váltani, ami ugyan szintén kellemes, mint rágcsálnivaló, de fele ennyi só sincs benne!

Forrás: napidoktor.hu/Adrina

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek