9 ábra tanulsága egészségünkre nézve

9 ábra tanulsága egészségünkre nézve

A novekedes.hu összegyűjtött 9 grafikont az elmúlt évekből, amik a magyarok egészségi állapotáról mesélnek. Előre szólunk, hogy egy kissé lehangoló a kép, viszont tanulságos.

A grafikonokat a novekedes.hu cikkében láthatjátok. Nálunk csak a következtetéseket olvashatjátok.

1. Társadalmi költségek

Az MNB tanulmánya alapján 2016-ban egy átlagos munkanapon több mint 100 ezer ember hiányzott egészségügyi okból munkahelyéről, ami a termelésből való kiesésükön felül összesen 140 milliárd forintos közvetlen kiadást jelentett a munkáltatóknak és a társadalombiztosításnak összesen.

2. Várható egészséges élettartam

Az egészséges évek száma jelenleg kevesebb mint 60 év, ami jelentősen lemarad az európai országok átlagától. Az ideális cél jelenleg a 64 év lenne.

3. Várható élettartam

A várható élettartam a nőknél 79,7 a férfiaknál 72,6. Ezzel szintén a lista végén kullogunk. Csupán Lettország, Bulgária és Románia került mögénk az EU-ból.

9 ábra tanulsága egészségünkre nézve

4. Túlsúlyosak száma

Nagyon sok hazánkban a túlsúlyos ember, a lakosság 19 százaléka elhízott. A túlsúly számos érrendszerbeli betegség forrása lehet. A megfelelő étkezéssel és a rendszeres sportolással csökkenthető lenne a túlsúllyal küszködők száma.

5. Depresszió

Érdekes a depressziós tüneteket mutatók grafikonja. A hozzánk közeli keleti, illetve a déli országokhoz képest nagyon magas nálunk a depresszióval küzdők száma. Itt jobban hasonlítunk a nyugati illetve északi országokra. Ez se jó hír…

6. Késői diagnosztizálás

A magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy a kialakuló betegségek számottevő részét csak késői stádiumban diagnosztizálja, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét.
A rehabilitáció és a kontrollvizsgálatok erősítésével ezeken a területeken pedig jelentős javulást lehetne elérni, ami hozzájárulna a (korai) halálozás csökkenéséhez.

7. Rák

Rosszindulatú daganatokba nálunk halnak bele arányaiban a legtöbben.

8. Kórházban töltött idő

Érdekesség, hogy Franciaország után hazánkban tartózkodnak a legtovább a kórházakban a betegek. A kórházak leterheltsége mérsékelhető lenne, ha csökkenne a kórházban eltöltött idő. Bizonyos esetekben megoldást jelentene az otthoni betegápolás, illetve beteggondozás szélesebb körben történő elterjedése.

9. Felszereltség

CT és MRI gépek számában nagyon gyatrán állunk. Csak Macedóniának és Szerbiánek sikerült picit alulmúlnia minket.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek