80 év felett sem ér véget a (szexuális) élet

80 év felett sem ér véget a (szexuális) élet

Fiatalon azt gondolnánk, hogy nagyszüleink korosztálya már csak a tévét nézi, de most kiderült, hogy óriási tévedésben vagyunk. Ha ezt elolvassa, teljesen megváltozik majd a véleménye az öregedésről!

A kutatók az öregedés hatásait viszgáló ELSA (English Longitudinal Study of Ageing) felmérésben 6201 résztvevőt kérdeztek meg különféle témákban az 50-90 éves korosztályból. A korosztályt tekintve reprezentatív vizsgálat eredményeit a szakértők azért tartják különösen sokatmondónak, mert a résztvevőket nem eleve úgy invitálták, hogy a szexuális szokásaikról és problémáikról kérdezik majd őket, és kevesebb mint 3 százalékuk zárkózott el attól, hogy ilyen kérdésekre választ adjon.

Mindjárt az első mellbevágó tény, hogy a hetven feletti férfiak több mint fele, a nőknek pedig majdnem harmada szexuálisan aktív, sőt, az aktívak egyharmada rendszeresen, azaz legalább havi kétszer él szexuális életet. Ebben a korosztályban a férfiak 31%-a és a nők 20%-a csókolózik, vagy simogatja partnerét rendszeresen.

80 év felett sem ér véget a (szexuális) élet

Talán még meglepőbb, ha ezt a korosztályt is kettébontjuk. A kutatás szerint a 70-79 éves férfiak 59%-a, a hasonló korú nők 34%-a szeretkezett vagy maszturbált az utóbbi évben. No, de most markoljuk meg erősen székünk karfáját: a 80-90 évesek esetében ez az arány férfiaknál 31%, nőknél 14%.

Amikor a leggyakoribb krónikus betegségek (magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség stb.) és a szex kapcsolatát vizsgálták, azt találták hogy a szexuális élet hanyatlása sokkal inkább ezekkel áll kapcsolatban, mint magával az öregedéssel. A férfiak, mint általában az életkilátásokkal kapcsolatban, ezúttal is rosszabbul jártak, ugyanis őket minden korosztályban jobban bántotta, hogy szexuális teljesítményük romlik, mint a nőket.

Ez a mindenhol megmutatkozó aszimmetria arra is magyarázatot adhat, hogy miért érezte kényszernek a férfiak 1%-a, ugyanakkor a nők 10%-a a szexet azok közül, akik a kérdőív kitöltését megelőző három hónapban lefeküdtek valakivel.

A tanulmány az Archives of Sexual Behavior című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg. Vezető szerzője, Dr. David Lee, a Manchesteri Egyetem vendégkutatója elmondta, hogy tudomása szerint ez az első olyan felmérés, mely reprezentatív minta alapján foglalkozik a 80 év feletti britek szexuális életével. Hozzáétette, hogy a vizsgálatok szerint az idős korosztályban a férfiak kétharmada, a nők egyharmada továbbra is a párkapcsolat fontos összetevőjének tartja a szexualitást.

A kutató szerint az ilyen és ehhez hasonló tanulmányok elősegíthetik az idős korral kapcsolatos sztereotípiák lerombolását, hiszen így egyre többekben tudatosul, hogy itt valós, sokakat érintő  problémákról van szó, nem bizarr kivételekről.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek