7 tipp az utazáshoz rendszeres gyógyszerszedőknek

7 tipp az utazáshoz rendszeres gyógyszerszedőknek

A rendszeres gyógyszerszedés alól egy utazás sem ment fel, viszont némi felkészüléssel egy rakás problémától megkímélhetjük magunkat. Mire figyeljünk?

1. Utazás előtt, különösen, ha hosszabb ideig leszünk távol, írassunk fel kezelőorvosunkkal a szokásosnál nagyobb mennyiségű gyógyszert, ami az utazás teljes időtartamára elegendő. Ne számoljuk ki pontosan, vigyünk magunkkal a szükségesnél többet, így biztonsági tartalék is marad a vészhelyzetekre. Jobb ha felkészülünk rá, hogy külföldön nem biztos, hogy be tudjuk szerezni a megszokott gyógyszereket és előfordulhatnak összetételbeli különbségek is. A legjobb megoldás tehát, ha van nálunk annyi tabletta, ami a teljes távollét ideje alatt kitart.

2. Készítsünk egy listát gyógyszereinkről, miből, mikor, mennyit szedünk és mire valók. Érdemes magunkkal vinni a gyógyszerek dobozát és a mellékelt betegtájékoztatókat is, ezek alapján össze tudjuk hasonlítani az adatokat és a hatóanyagokat, hiszen a gyógyszerek márkaneve országonként változhat. Ha orvoshoz kell fordulnunk,  ezek birtokában az orvos nagyobb eséllyel tud a korábbihoz hasonló kezelésben részesíteni bennünket.

3. Ha elkerülhető, akkor ne kezdjünk el új gyógyszert szedni az elutazásunk előtti egy hónapban. Az új gyógyszer miatt esetleg mellékhatások alakulhatnak ki,  ami tönkreteheti az utunkat, ráadásul állapotunk nem megfelelő kontrollját is okozhatja.

4. Ha valamilyen speciális diétát követünk, kérdezzük meg a szállodát, hogy a konyhájuk ki tudja-e szolgálni igényeinket.

5. Ha repülőgépre szállunk, mindennapi gyógyszereinket vigyük fel magunkkal a gépre  a kézipoggyászban. Sosem lehet tudni, járatunk esetleges késik, vagy csomagjaink elkeverednek, ha nincsenek velünk a gépen, könnyen előfordulhat, hogy nem jutunk hozzá tablettáinkhoz. Érdemes a gyógyszereket eredeti dobozukban szállítani, így a repülőtéri ellenőrzések során elkerülhetők a félreértések.

6. Ha utazásunk során időzónát lépünk át és időeltolódás alakul ki, gyógyszereinket az első időszakban az aktuális időtől függetlenül, abban az időpontban vegyük be, amikor otthon is tennénk. Ezt követően szép lassan kezdjük el eltolni a gyógyszerszedés időpontját a helyi időzónának megfelelően. Amikor hazaértünk, fokozatosan szoktassuk magunkat vissza a régi állapotra.

7. Magas vérnyomás betegként vagy cukorbetegként fontos, hogy vérnyomásunkat és vércukorszintünket a távollét ideje alatt is folyamatosan ellenőrizzük. Ne hanyagoljuk a mérési naplók vezetését sem. Szerencsére már létezik olyan online kezelési napló (www.egeszsegnaplo.hu), amit nem kell mindenhová magunkkal hurcolnunk, mert bárhonnan elérhető, ahol van internet.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek