6000 magyar embert öl meg évente a transzzsírsav

6000 magyar embert öl meg évente a transzzsírsav

Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak káros hatásaira - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

2014.02.20

Mint fogalmazott, az egyik legnehezebb népegészségügyi szabályozás volt az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségéről szóló rendelet megalkotása, hiszen számos piaci szereplővel kellett egyeztetni. Hozzátette: hatezer ember halálát okozza évente ez a káros összetevő, jellemzően szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedést okozva.

6000 magyar embert öl meg évente a transzzsírsav

Szócska Miklós elmondta, csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedéssel kórházba kerülők száma, ami több népegészségügyi intézkedésnek köszönhető.

Emlékeztetett: keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Az államtitkár szerint mivel a rendelet tartalmaz egy év türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már elkészítették, érdemes megnézni a csomagolást.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta, a transzzsírsav káros hatásait már ötven éve kutatják, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a telített zsírsavak és a transzzsír jelentősen emeli a koleszterinszintet.

Úgy véli, tudatosítani kell az emberekben, hogy odafigyeléssel maguk is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Az egészségtudatosság terén sok változás volt az elmúlt években, de nem lehet mindent szabályozással elérni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós elmondta, az uniós élelmiszer-jelölési szabályok nem teszik lehetővé, hogy külön jelöljék azon termékeket, amelyekben már csökkentett hidrogénezett növényi olajat használnak a gyártáskor.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a csokis kekszek, nápolyik, csomagolt cukrászati sütemények, teasütemények tartalmazhatnak még a megengedettnél több transzzsírt - mondta az államtitkár.

A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek