6 veszély, ami az idős férfiakra leselkedik

6 veszély, ami az idős férfiakra leselkedik

A nők az idő múlásával egészségesebbek maradnak, mint a férfiak idősebb korban, azonban a mértékletesség és a tudatos életmód hozzásegítheti a férfiakat a hosszú élethez!

Mi veszélyezteti a férfiak egészségét a kor előrehaladtával?

Az élen álló 15 halálokból a férfiak vezetnek a nőkkel szemben, kivéve az Alzheimer-szindrómát. Tehát, a nemek közötti különbségtől eltekintve, a férfiak átlagban 5 évvel halnak meg előbb, mint a feleségeik. Míg az okok részben biológiaiak, addig a férfiak hozzáállása az egészséges élethez szintén szerepet játszik a korai halálozásban.

A férfiaknak az egészség az utolsó a fontossági sorrendben. Kevesebbet járnak doktorhoz, mint a nők, és ha el is mennek, akkor már súlyos oka van, amit ki kell vizsgálni. Amíg tudnak dolgozni, és produktívnak érzik magukat, addig nem érdekli őket a kockázat.

6 veszély, ami az idős férfiakra leselkedik

Azonban, még ha egészségesnek is érzi magát, egy kis előrelátás segíthet megtartani azt! A legfőbb betegségek, amik a férfiakra veszélyesek, ismertek, mindenkit érinthetnek és gyakran megelőzhetőek! Most kiderül, hogy melyek a férfiak ellen irányuló legfőbb egészségügyi fenyegetéseknek, és hogyan kerüljük el őket!

1. Kardiovaszkuláris betegség, a férfiak legfőbb ellensége!

A kardiovaszkuláris betegség olyan kór, amely érinti a szívet és/vagy a szervezet teljes érrendszerét. Sokféle betegség tartozik ide, de ezek közül soknak az oka ugyanaz: az érpályán belüli zsírtartalmú lerakódások megtöbbszöröződnek.

Ilyen például a szívkoszorúér-betegség, a legtöbb stroke és a perifériás vaszkuláris betegség. A férfiaknak keményebben kell dolgozniuk azon, hogy csökkentsék a szívbetegségek és a stroke kockázatát! Néhány tanács, hogy mit tegyen ellenük:

- Kezdje el ellenőrizni 25 éves korától a koleszterinszintjét, és innentől fogva 5 évenként ismételje meg!

- Mérje a vérnyomását, főleg, ha magas!

- Ha dohányzik, próbáljon meg leszokni!

- Egyen több gyümölcsöt és zöldséget, és hagyja el a telített zsíros ételeket!

2. Tüdőrák

A tüdőrák a tüdőben növekvő rosszindulatú (rákos) daganat. Ez a fajta betegség rettenetes, agresszív és majdnem mindig áttételes. Általában korán elterjed, mielőtt elég naggyá válna, hogy tüneteket okozzon. A dohányzás hihetetlen mértékben megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát! A dohányfüstben lévő rákkeltő anyagok károsítják a tüdő sejtjeit, s ezek a sérült sejtek idővel ráksejtekké alakulhatnak.

A megoldás, hogy hagyjuk el a cigarettát, és ne adjunk esélyt a rák kialakulásának!

3. Prosztatarák, a leggyakoribb rákfajta a férfiaknál!

Itthon minden évben 1400-1500 férfi halálát okozza a prosztatarák, amely elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél, bármikor kialakulhat! Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

4. Depresszió és öngyilkosság

A depresszió egy olyan érzelmi zavar, ami az egész testre, és a teljes egészségre kihat. Ilyenkor előfordul az alvás- és étvágyzavar, az energiacsökkenés. Kimutatták, hogy a depresszió szívbetegséget is okozhat. A szakértők korábban azt gondolták, hogy a depresszió sokkal több nőre hat, mint férfira, de a férfiak hajlamosak arra, hogy a levertségüket elrejtsék.

A depresszióra való hajlam és sérülékenység egyénenként változik. Minden depresszió félelmekkel kapcsolatos. A szenvedőkben nincs hajtóerő és késztetés semmire, s ebben a helyzetben a barátok, a család, vagy egy terapeuta segítségére van szükség.

5. Cukorbetegség: a csendes egészségügyi fenyegetés

A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, vagy mindkettő. A cukorbetegség klinikai tünetei a fáradtság, teljesítménycsökkenés, emelkedett vérinzulin szint miatt kialakuló tünetek: farkasétvágy, izzadás, fejfájás.

További, a magas vércukorszint miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, szomjúság, fogyás. A megoldás a kettes diabetes ellen, a gyakori testmozgással kombinált diéta.

6. Merevedési zavar: a férfiak közös problémája

A merevedési zavar nem életveszélyes, de fontos előrejelzése lehet más egészségügyi problémának. A merevedési zavar minden életkorban veszélyezteti a férfiakat.

40 éves kor felett a férfiak 30%-a küzd ezzel a problémával, alkalmi vagy állandó jelleggel, ötven éves kortól, pedig a férfiak felét érinti a kérdés. Meg kell különböztetni a merevedési zavart az impotencia fogalmától, mely a merevedésre való teljes képtelenséget jelenti. A merevedési zavar enyhe, közepes és súlyos fokú lehet, de visszafordítható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek