6 óra alvás olyan, mintha nem is aludtunk volna

6 óra alvás olyan, mintha nem is aludtunk volna

Azt gondolnánk, hogy pár órácska alvás jobb, mint a semmi, a tudomány azonban másképp vélekedik.

Egy amerikai tanulmány azt találta, hogy azok az önkéntesek, akik 6 órát aludtak két héten keresztül, nem érezték frissebbnek magukat azoknál, akik két napon át nem pihentek egy szemhunyást sem.

A kutatásban 48 önkéntest vizsgáltak 2 óránként. Felmérték szellemi teljesítményüket és reakcióidejüket, emellett kérdezték őket közérzetükről és arról, mennyire érzik álmosnak magukat. A kísérlet végén kiderült, hogy a naponta 6 órát alvók teljesítménye egy szinten volt a nem alvókéval, annyi különbséggel, hogy előbbi csoport nem érzékelte magán a rossz teljesítőképességet, úgy hitték, normálisan teljesítenek.

6 óra alvás olyan, mintha nem is aludtunk volna

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ha egész éjszaka fenn vagyunk, akkor ugyanott tartunk, mint 6 órás alvásnál, de a nem elegendő szunyókálás hosszútávon megbosszulja önmagát és olyan fáradtak leszünk, mint ha két napon keresztül egyhuzamban ébren lettünk volna. Az eredményeket az alvással foglalkozó Sleep című szaklapban publikálták. Na, de mannyi is az elég alvás? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek