6 étel, amit érdemes kiiktatni az étrendünkből

6 étel, amit érdemes kiiktatni az étrendünkből

Egy élelmiszerbiztonságra specializálódott ügyvéd, Bill Marler évek óta foglalkozik a nagy ételmérgezés botrányokkal. Tanulva kliensei ügyeiből, összeállított egy listát azokról az ételekről, amelyeket messziről kerül.

Pasztörizálatlan tej és gyümölcsitalok

A pasztörizálás nem egy vegyi anyagokkal végbemenő folyamat, hanem csak annyit jelent, hogy a folyadékot hirtelen felmelegítik, majd gyorsan lehűtik – csökkentve ezzel a benne levő mikroorganizmusok számát.

Az ügyvéd statisztikái szerint csak az Egyesült Államokban 1998 és 2001 között 150 komoly ételmérgezéses esetet jegyeztek fel, amit pasztörizálatlan italok okoztak. Emlékeztetett még egy 1996-os E-coli járványra, ami szintén egy almás italnak volt köszönhető.

Nyers csírák

Németországban okoztak nemrégiben járványt a fertőzött csírák. Bizony, mert bár a csírák nagyon egészségesek, sajnos könnyen is szennyeződnek. Az ügyvéd ezt úgy védi ki, hogy kizárólag főtt formában fogyasztja.

6 étel, amit érdemes kiiktatni az étrendünkből

Nyers hús

Az ínyencek szerint a steak meg az igazi hamburger úgy a jó, ha nyers a hús. A sokat látott szakember szerint nem érik meg a rizikót, ugyanis túl nagy az esély a bakteriális fertőzésre.

Nyers tojás

Bár a tojás által kiváltott nagy ételmérgezések ideje már lejárt, még mindig előfordulhat, hogy valaki a nyers változattól kap szalmonellát. A köztudatban is eléggé benne van, hogy aki ezzel próbálkozik, bizony kísérti a sorsot.

Nyers kagyló

Marler szerint évről-évre növekszik a kagyló okozta esetek száma. Ezt ő a melegedő és szennyeződő tengereknek tudja be, mivel ezen környezeti hatásoknak hála a kagylók egyre több baktériummal érintkeznek.

Felvágott zöldség, gyümölcs

Az ügyvéd úr a boltokban kapható zacskós salátáktól úgy irtózik, mint a pestistől. Túl sok ember keze alatt mennek át ezek az alapanyagok, hiába mossák le őket vízzel, akkor is számos szennyeződéssel találkoznak, mielőtt bezacskózzák őket.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek