6 durván rákkeltő anyag, amit mindennap fogyasztasz

6 durván rákkeltő anyag, amit mindennap fogyasztasz

Légy résen, mert ha nem figyelsz, olyan anyagok tömegét juttathaod a szervezetedbe nap, mint nap, amik súlyosan rákkeltőek. Ha ezeket a neveket látod a címkén, vagy ilyen ételekkel találkozol, akkor inkább válassz mást!

Akrilamid

A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek.

Amarant

Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök és gyógyszerek színezésére használják. Az E 127-es számú amarant bizonyítottan allergiát okoz, nagyobb dózisban pedig karcinogénnek minősül.

Ciklamát

Az E 952 jelzésű ciklamátot mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során. A gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet.

6 durván rákkeltő anyag, amit mindennap fogyasztasz

Fenolftalein

Nem árt elolvasnod a vény nélkül kapható hashajtók összetételét. A kóros székrekedés vastagbélrák kialakulásához vezethet a felhalmozódó méreganyagok miatt, ám ha fenolftalein-tartalmú hashajtóval próbálsz megkönnyebbülni, akkor sem jársz jobban.

K-aceszulfán

Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is. Külföldi táplálkozási szakértők sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul.

Nátrium-nitrit

A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét. A gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve azonban rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek