5 szabály, hogy az egész város az edzőtermed legyen

5 szabály, hogy az egész város az edzőtermed legyen

A legtöbben sajnos elfelejtik, hogy a testedzés egy olyan tevékenység, mely szinte bárhol, bármikor végezhető, nem kell hozzá edzőterem, csillogó súlyzók és milliós gépek, állítja Borsos Péter sztáredző. Egy parkot, egy irodát vagy egy játszóteret is bármikor edzőteremmé alakíthatunk, ehhez csak egyetlen dologra van szükségünk: kreativitásra.

Borsos Peti a fitneszedzők új generációját képviseli, ez egyben azt is jelenti, hogy sok szempontból szembemegy a konvenciókkal. Az „edzeni csak az edzőteremben” elvet például szerinte épp ideje lenne elfelejteni.

„Ma már mindenfelé kiválóan felszerelt edzőtermek és szakképzett edzők várják a mozogni vágyókat. A gépek, súlyzók és csoportos foglalkozások valóban hatékony eszközök a különböző edzéscélok elérésére, és egyben a leghatékonyabb módját jelentik a kiváló fizikum építésének. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az edzőteremben végzett munkát ne egészíthetnénk ki gyakorlatilag bárhol végezhető gyakorlatokkal. A gyakorlatok helyes kivitelezést érdemes szakképzett edzőtől elsajátítani, az ő segítségét kérni.”

Az edző emlékeztet rá, hogy a modern értelemben vett edzőtermek csak néhány évtizede terjedtek el tömegesen, kiváló fizikummal rendelkező férfiak és nők azonban az emberiség hajnala óta minden korban szép számmal akadtak.
„Ők nem edzőterembe jártak, hanem kreatívan használták a környezetükben található helyszíneket, eszközöket és nem utolsó sorban saját testüket.”

Sajnos a kreativitásukat sokan ma arra használják fel, hogy a legkülönbözőbb kifogásokkal halogassák az edzések megkezdését.

„Nem tudnám összeszámolni, hogy az évek alatt hányféle kifogást hallottam a rendszeres testmozgás hanyagolására, de az egyik leggyakoribb, hogy nincs időm lejárni az edzőterembe.”

Peti szerint az időhiány többé nem lehet kifogás. „Az edzőterem ott van, ahol mi vagyunk. A kulcs a kreativitás: használd a képzelőerőd és meg fogsz lepődni, hány hétköznapi helyszín és eszköz válhat gerilla edzőtermed részévé. Nem is hinnéd, hogy egy irodai gurulós szék milyen brutális hasizom-erősítő lehet, vagy egy villanyoszlop milyen kiváló eszköz a hátizmok edzésére.

Peti az elmúlt hetekben látványos videókon is bemutatta, milyen gyakorlatokkal vehetünk birtokba egy parkot, egy Duna parti lépcsőt, egy játszóteret vagy éppen az irodát.  

Peti 5 szabálya, hogy az edzőtermed mindig veled legyen:

  1. Légy kreatív. keress mindent, ami elbír, vagy amit megfelelő erőkifejtéssel mozgatni tudsz.
  2. Légy átgondolt. A bemelegítés előtte és a nyújtás utána a gerillaedzés esetén is éppolyan fontos, mint az edzőteremben.
  3. Légy óvatos. Ismerd és tartsd tiszteletben a határaid. Csinálj mindent fokozatosan: egyszerre egy lépést. Ha rögtön két irodai gurulószék között szeretnél spárgázni, akkor fájdalmas pillanatokra készülhetsz.
  4. Légy résen, mint Bruce Lee. Inkább eddz többször, több helyen rövidebb ideig, minthogy időhiány miatt kihagyd az edzést. A buszon kapaszkodhatsz simán is, de 8-10 mp-es szakaszokban teljes erőből is szoríthatod a kapaszkodót. Az előbbi utazás, az utóbbi edzés is egyben. (Az ilyen típusú ún. izometrikus edzés Bruce Lee egyik kedvenc edzésmódszere volt).
  5. Légy képzett. Ismerd meg a tested és az izmaid működését, ez elengedhetetlen a biztonságos és hatékony edzéshez. Ehhez jó módszer az izomláz kontrollált előidézése 1-1 gyakorlattal. Fuss (vagy sétálj) fel a negyedikre 5-6-szor egymás után, és másnap garantáltan tudni fogod mely izomcsoportok vesznek részt a lépcsőzésben.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek