5 gyógyító fűszernövény

5 gyógyító fűszernövény

Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünk gazdag polifenol forrás, és ezáltal kiváló antioxidáns. Ezek a vegyületek megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés, magas vérnyomás, keringési betegségek és ödémásodás kialakulásának esélyét.

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick laboratórium 1997-ben vezetett be, folyamatosan fejleszt  és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlag embernek ez az érték 5-12 ezer között van naponta, függően testsúlytól, étkezési szokásoktól, egészségi állapottól -olvashatjuk a treehugger oldalán

Oregánó

Az oregánó egyet jelent az olasz konyhával, pizza- és a tésztaszószok esetén nyilvánvaló választás. De oregánóval a rántottát, zöldségleveseket, salátaönteteket és pirított zöldségeket is  ízesíthetünk.

Az oregánó antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g

Rozmaring

A rozmaringot pácokhoz, a hús bedörzsöléséhez, halakra, burgonyára használhatjuk, de gyógyteája is igen jótékony hatású.

5 gyógyító fűszernövény

A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g

Kakukkfű

Egy másik népszerű mediterrán fűszer a kakukkfű. Rendkívül sokoldalú, majdnem azonos módon alkalmazhatjuk, mint az oregánót.  Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételekhez, fokhagymás kenyér, tésztára szósz formában fűszerezhetünk vele.

A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g

Kurkuma

A kurkumát leggyakrabban az indiai konyhához társítják. A curry-hez bátran adjunk hozzá pluszban egy kanál kurkumát, de társíthatjuk a köményhez, korianderhez, gyömbérhez és a fokhagymához. Szórjunk kurkumát a levesekhez, pörköltekhez és a rizshez is, gyönyörű, élénk sárga színével is feldobja az ételt.

A kurkuma antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya hasonló a rozmaringhoz, ez is kiváló sült zöldséghez, húshoz és halhoz. Adjunk hozzá egy csipetet a tésztaételekhez, de különösen tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére alkalmas. Remekül kiegészíti a téli zöldségeket, mint például a sütőtököt, édes- és sima burgonyát.

Az orvosi zsálya antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g

Egészségünk érdekében használjuk bátrabban ezen fűszereket.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek