5 étel, amit kerülj 65 év felett
Az idősebb emberek jobban ki vannak téve az ételmérgezés veszélyének, mint a fiatalok. Ráadásul ebben a korban ez már olyan komplikációkhoz vezethet, amik súlyos problémát okoznak az egészségi állapotban. Itt összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket 65 éves kor felett már jobb elkerülni.
Néhány sajtféle
A penészes sajtokat - mint a brie vagy camambert - érdemes levenni az étlapról, csak úgy mint a kéksajtot, gorgonzolát vagy a rokfortot.
Ezek a sajtok több nedvességet tartalmaznak, és ezért kiváló körülményeket teremtenek az ételmérgezést okozó baktériumoknak.
Pástétom
A friss pástétom minden fajtájától óvakodjunk legyen az zöldséges vagy húsos, mert listeria (ételmérgezést okozó baktérium) lehet benne. A konzerv változatok jobbak ebből a szempontból, mert a készítésnél átmennek hőkezelésen.
Nyers tojás
Kerüljünk minden olyan ételt, amiben nyers tojás található: házi majonéz, tojáslikőr, holland szósz, stb... Ezek az ételek ugyanis szalmonellát okozhatnak. A tojást addig főzzük, amíg a fehérje és sárgája is szilárd halmazállapotú nem lesz.
Felvágottak és nyers húsok
Bizonyos felvágottak, mint például a szalámi, pármai sonka, kolbász nem főtt húst tartalmaznak, ezért taxoplazmózist okozó parazitákat tartalmazhatnak. Ha mégis ilyet szeretnénk enni, vagy főzzük meg, vagy fagyasszuk le fogyasztás előtt. Bármilyen húst eszünk legyünk meggyőződve arról, hogy rendesen átfőtt, átsült, mert összeszedhetünk egy jó kis szalmonellát.
Tej
Ne vegyünk tejet termelőtől! Csak olyan tejet fogyasszunk, ami pasztőrözött vagy hőkezelt.
A „Címlaphölgy 60 felett” kampányról a Patika Tükörben olvashatnak. Kérje a lapot gyógyszerészétől!
A kampányról és a jelentkezés részleteiről ide kattintva tudhat meg többet!