5 egyszerű szabály, hogy elkerüld a demenciát

5 egyszerű szabály, hogy elkerüld a demenciát

Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával legyőzhető a demencia. A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, az egészséges étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly megőrzése mind hozzájárul ahhoz, hogy később elkerüljük az Alzheimer-kórt, csakúgy, mint a szív- és cukorbetegséget.

2013.12.16

A kutatók megállapították, hogy aki a fenti öt szabályból csak négyet betart, annak már 60 százalékkal kisebb az esélye a mentális hanyatlásra és 70 százalékkal a cukor- és szívbetegségre, valamint a stroke-ra. A 34 éven át tartó vizsgálat arra is rávilágított, hogy az öt tényezőből a legfontosabb a testmozgás.

5 egyszerű szabály, hogy elkerüld a demenciát

Amint azt a kutatást vezető Peter Elwood professzor, a Cardiff Orvosi Egyetem munkatársa kifejtette, a hosszú távú vizsgálat eredményeiből egyértelműen látszik, hogy az egészséges életmóddal sokkal többet tehetünk az egészségünkért, mint bármilyen orvosi kezeléssel vagy speciális megelőző kúrával. Sajnos a vizsgálatból az is kiderült, hogy nagyon kevés ember hajlandó ennyit megtenni a saját egészsége érdekében, és bár a dohányzók száma az utóbbi időben enyhe hanyatlást mutat, azok aránya, akik minden tekintetben egészségesen élnek, nem változott

A felmérésekből kiderült, hogy mindössze a népesség egy százaléka tartja be mind az öt fenti pontot, és csupán öt százaléka ötből négyet, és ez a szám az elmúlt három évtized alatt nem növekedett. A szakemberek 1979 óta kísértek figyelemmel 2345 férfit, akiknek ha az elmúlt 30 év során csak a fele rákapott volna akár csak egy egészséges szokásra az ötből, az már 13 százalékos csökkenést eredményezett volna a demencia mértékében, 12 százalékos csökkenést a cukorbetegség, 6 százalékost a szívbetegséges terén, és 5 százalékkal csökkentette volna a körükben előforduló halálesetek számát.

Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója elmondta, a mostani vizsgálat megerősíti azt a régóta köztudott dolgot, miszerint ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Egyes orvosi vélemények szerint például a mediterrán diétával sokkal jobb eredményeket lehetne elérni a demenciával való harc terén, mint az orvosságokkal. Az Egészségügyi Minisztériumhoz eljuttatott levelükben az orvostársadalom arra ösztönzi a kormányt, hogy minél több információt igyekezzenek eljuttatni az emberek felé arra nézve, milyen egészségügyi előnyei vannak a zöldség, gyümölcs, magvak, halak vagy éppen az olíva olaj fogyasztásának. Véleményük szerint a legtöbb azzal érhető el, ha valamennyi generáció – beleértve a gyerekeket is – megérti, a megfelelő étrend nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek