5 alattomos jel a betegségre

5 alattomos jel a betegségre

Abnormálisan hideg lábak? Túl korai őszülés? Rövid szemöldök vagy furcsán álló szemhéjak? Ezek mind szokatlan jelei annak, hogy nem vagyunk teljesen egészségesek. Figyeljünk a jelekre!

Első ránézésre olykor nincsenek nagy problémáink. Ám ez nem jelenti azt, hogy valóban így van. Sajnos meglehet, hogy a felszín alatt valamilyen betegséggel küzdünk, de nem tudunk róla. Pedig külső jelek elárulják – apró változások, melyeket azonban nagyon is komolyan kell venni.

Lássuk, milyen alattomos jelei lehetnek annak, hogy nem vagyunk teljesen egészségesek!

1. Teljes őszülés, 40 éves kor előtt

A túl korai őszülésnek egészségügyi okai vannak. Amennyiben a hajunk 50 százaléka ősz, noha még el sem értük a 40. évet, ellenőriztetnünk kell magunkat lehetséges cukorbetegség miatt.

5 alattomos jel a betegségre

2. Durva foltok

A kérges foltok, keratózisok általában jóindulatúak. A sötétebbek sokszor családi „örökségek” és ártalmatlanok. Bizonyos keratózisokat azonban a káros napsugarak okoznak és a bőrrák korai jelei – nagyon fontos megnézetni őket orvossal!

3. Rövid szemöldök

Ha a szemöldök szélső részéből elveszítjük a szálakat, az az alulműködő pajzsimirigy jele lehet. Vékonyabbá teszi a hajat is, de kezeltethető, így hamar visszaállítható a ragyogó hajkorona.

4. Furcsán lefelé hajló szemhéjak

Álmosnak tűnhetünk lehajló szemhéjunk miatt, de érdemes ezt a dolgot ellenőriztetni. A furcsán lelógó szemhéjnak ugyanis több oka lehet az öregedésnél vagy a családi vonásnál. Amennyiben már a megfelelő látást is zavarja, szükséges lehet a felvarratása is.

5. A fehérek nem egészen fehérek

Amikor a szemfehérje nem teljesen fehér, lehet az másnaposság vagy fáradtság jele is – de érdemes odafigyelni, ha a fehér sárgássá kezd válni. Ez ugyanis Gilbert szindrómára utalhat, melynek során a bilirubin szint felhalmozódik a vérben, sárgaságot okozva. A „rózsaszín szem” láttán kötőhártya-gyulladásra gyanakodhatunk. Ha tartós a jelenség, fontos chlamydia-tesztet csináltatnunk, mivel ez is „lángra lobbanthatja” a szemet.

Gyűrött fülcimpa? Kipirult arc? Még több különös jel a betegségre!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek