40 felett érte sportsérülés? Vegye komolyan!

40 felett érte sportsérülés? Vegye komolyan!

A 40 feletti sportolók – még ha hobbisportolók is – egyre gyakrabban szembesülhetnek kisebb-nagyobb sérülésekkel, amelyek nem csak az edzéseket, de akár a mindennapi tevékenységet is megnehezíthetik. Ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál lassabb, körülményesebb lehet a gyógyulás. Dr. Magbade Gábor, a Sportorvosi Központ ortopéd orvosa a leggyakoribb sportsérülésekre és azok hatékony kezelésére hívta fel a figyelmet.

Közkedvelt sportok, gyakori sportsérülések, sportártalmak

Bursitis – nyálkatömlő gyulladás

Sérülés és túlterhelés is okozhatja az ún. bursitist, ami gondot okozhat az ízületekben, igen gyakran például a csípőben és a térdben. A bursa normális körülmények között egyfajta tömlő, mely bizonyos terhelési pontokon helyezkedik el. Túlterhelés vagy lokális irritáció esetén a bursa belhártyája gyulladásos folyadékot termel. A bursitis jellemző tünete a nyomásérzékenység, a duzzanat és az éjszaka is jelentkező fájdalom.

40 felett érte sportsérülés? Vegye komolyan!

Milyen sportokra jellemző?

Igen gyakran jelentkezik egy-egy esés kapcsán bármilyen sportnál, és a futással járó túlterhelés miatt.

Térdsérülés

A térd egy igen sérülékeny testrész, nem ritkán fordul elő ezen a területen ficam, térdszalag szakadás, porcsérülés, vagy porcleválás. Idősebb sportolóknál pedig nem csak a sérülések, de sportártalmak is gyakoribbak, ráadásul a 40 felett nem ritka porckopás csak tovább ront a helyzeten.
Milyen sportokra jellemző?
Igen jellemző a futballban és minden olyan sportban, ami fizikai kontaktussal, illetve hirtelen irányváltásokkal jár.

Golfkönyök

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. Elsősorban a könyök belső oldalán jelentkezik és gyakran alkari izom gyengeség is társul hozzá.
Milyen sportokra jellemző?
Nevéből adódóan nem ritkán a golfozókat érinti, és előfordulhat gerelyhajítóknál, falmászóknál, kézilabdázóknál is.

Teniszkönyök

Teniszkönyök akkor alakul ki, ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a feszítők tapadási pontjánál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek, amelyek később egy állandó gyulladásos állapotot hozhatnak létre. Ennek az az eredménye, hogy már a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az érintett az izomgyengeség miatt kiejti a tárgyakat a kezéből.

Milyen sportokra jellemző?

Teniszezőknél gyakori, és minden olyan sportnál nagy a rizikó, ahol emelő, csavaró, rántó mozdulatokat kell végezni.
Rotátor-köpeny sérülés

A vállban található Rotátor-köpeny sérülése miatt jelentkező fájdalom különösen a kar felemelésekor kínzó. 40 felett a sérülés rizikófaktorának számít az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése.

Milyen sportokra jellemző?

Főleg azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók.

Kezeléssel nem csak gyorsabb, de minőségi is lehet a felépülés

• A sportsérülések, sportártalmak sokszor maguktól gyógyulnak, enyhülnek, de ez nem minden esetben valósul meg. Különösen igaz ez egy bizonyos életkor felett, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy egy 45 éves személy közel 15-18%-kal lassabban épül fel ugyanabból a sérülésből, mint egy 30 éves, és a felépülési időszak később még hosszabbra nyúlik – ismerteti dr. Magbade Gábor, a Sportorvosi Központ ortopéd orvosa.

– Ezért érdemes pontosan diagnosztizálni a problémát, és annak megfelelően megtalálni a kezelés módját. A fájdalomcsillapításnak gyors, eredményes eszköze lehet a helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekció, amivel a legnehezebb időszakot is könnyebb átvészelni. Sérüléseknél hosszabb távon hatékony lehet az orvosi kollagén- és a hialuronsav injekciókúra, bár bizonyos esetekben csak a műtét jelenthet megoldást. 40 felett, különösen sérülékenység esetén érdemes gyógytornász, szakedző, vagy mozgásterápiában járatos szakember segítségét is kérni a megfelelő mozgáskivitelezéshez. Megfelelő kezeléssel és prevencióval ugyanis nem csak gyorsabb lehet a felépülés, de minőségi is, vagyis biztonságosabban folytatható a sport, kevésbé kell tartani a visszaeséstől vagy az újabb sérülésektől.

Forrás: Sportorvosi Központ

Kapcsolódó írások