4 hétköznapi étel, amitől elbutulsz

4 hétköznapi étel, amitől elbutulsz

A zöld tea, az áfonya és a teljes kiőrlésű gabona köztudottan felturbózza az agyat, de kutatások azt bizonyítják, hogy olyan ételek is akadnak, amelyek kifejezetten lassítják az agyat.

Tojásfehérje rántotta

Ez a fajta reggeli ugyan tele van fehérjével, de valami nagyon fontos kimarad belőle: a sárgája. A tojássárgája rengeteg kolint tartalmaz, ami bizonyítottan javítja a memóriát, és az öregkori mentális hanyatlást is meggátolja. Szóval együk meg az egész tojást!

Tonhal

Halat enni egészséges, mert tele van omega-3 zsírsavval. Csakhogy néhány faj, köztük a tonhal, rengeteg higanyt tartalmaz.

4 hétköznapi étel, amitől elbutulsz

Kutatók sokáig azt gondolták, hogy az omega-3 kiegyensúlyozza a higany rossz hatásait, de egy, a középkorú vállalati vezetők körében elvégzett kísérlet során kiderült, hogy azok, akiknek a vérében magas a higanytartalom, 5 százalékkal rosszabbul teljesítenek kognitív teszteken.

Mikrós popcorn

A legtöbb márka mikrós popcornja tele van transzzsírsavval. Azt eddig is tudtuk, hogy a transzzsír árt a szívnek, de nem árt, ha tudjuk, hogy az agynak se tesz jót. A sok transzzsírt fogyasztó emberek  rosszabb kognitív képességekkel rendelkeznek és az agyuk is kisebb – állítja egy 2011-ben a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány.

Chips és egyéb nassolni valók

Nővérek nassolási szokásait vizsgálták, és kiderült, hogy amelyikük heti háromszor evett egészségtelen nasikat - mint chips, cukorka, süti – gyakrabban követett el hibákat a munkahelyen figyelemzavar és koncentrációhiány miatt. Miért? Ezek az ételek tele vannak zsírral, ami fáradtságot és a figyelem hiányát okozza.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek