300-nál is több százéves ember él az olasz szigeten

300-nál is több százéves ember él az olasz szigeten

Egyelőre a tudósok is csak találgatnak, hogy mi lehet a szigetlakók titka.

Acciaroliban és környéken sokkal több idős ember él, mint az olasz átlag. A helyiek szerint a nyugalom, a szeretet és a béke hosszú életük titka. "Mindennap dolgozom egy órácskát a kertben, és foglalkozom még az asszonnyal is, ha érti, mire gondolok" – nyilatkozta a 94 éves Giuseppe.

A nyugalom szigete ez a dél-olasz kis falu messze a nagyváros zajától. Az itt élők halászatból élnek és mindent megtermelnek saját maguknak a kertben, amire szükségük van. Tudósok sem értik a magyarázatát, de itt és a környező településeken mintegy háromszázra tehető a 100 évnél idősebbek száma. A kutatók természetesen igyekeznek tudományos magyarázatot adni rá.

300-nál is több százéves ember él az olasz szigeten

"Ezek az idős emberek aktív társadalmi életet élnek, zsírszegény, egészséges ételeket esznek és nyugodtan élnek" – mondta Salvatore di Somma, a római La Sapienza Egyetem professzora.

Az itt élők szerint semmi bonyolultság nincs ebben. A nők vagy a helyi kis piacon csevegnek az árussal, vagy a ház körül tartanak rendet, a férfiak munkájuk végeztével újságolvasással töltik a szabadidejüket. Így él már több évtizede együtt egy 93 és 101 éves idős pár is.

Forrás: Sokszínűvidék.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek