30 éves korban is támadhat a demencia

30 éves korban is támadhat a demencia

Egészséges táplálkozással, mozgással, a káros szenvedélyek mellőzésével megelőzhető a szellemi leépülés - hívta fel a figyelmet az Alzheimer Világnap alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kálmán János szerint tévhit, hogy az idősek betegsége a demencia.

Az Alzheimer-kór egyik sajátossága a memóriazavar, a feledékenység, ez "az egyik kardinális tünete a betegségnek" - mondta az InfoRádiónak Kálmán János, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Kifejtette, a memóriazavarok a 65 év fölöttiek 5-10 százalékánál jelentkeznek, utána ötévente duplázódik ez az arány. A memóriaproblémáknak, a szellemi leépülésnek, amit demenciának hív az orvostudomány azonban nagyon sokféle oka lehet. Az Alzheimer-kór csak az egyik okozó, azon kívül 50-100 különféle agyi betegség vezethet ilyen feledékenységhez, figyelemzavarhoz, illetve hasonló problémákhoz - mondta Kálmán János.

"Az Alzheimer-kór esetében az összes, jelenleg is ismert gyógyszerkipróbálás kudarcba fulladt. A meglévő terápiák csak lassítani tudják a folyamatot, de megállítani nem" - hívta fel a figyelmet hozzátéve: "ennek megfelelően óriási jelentősége lehet annak a felismerésnek, hogy bizonyos életmóddal, bizonyos tényezőkre való odafigyeléssel legalább olyan sikereket lehet elérni a megelőzésben, mint a jelenlegi terápiákkal".

30 éves korban is támadhat a demencia

Kálmán János elmondta, a másik ilyen fontos felismerés az utóbbi években, hogy ez a betegség nem az idős kor betegsége. Sokkal korábban kezdődik.

Megkülönböztetünk egy tünetmentes korai időszakot, ez 30-40 éves kor, vagy akár még korábban. Bizonyos tünetek viszont csak 60 év fölött jelentkeznek, és ezek akkor válnak felismerhetővé - fejtette ki. "De a testben és az agyunkban számos elváltozás van, és erre egyre érzékenyebb ma már a tudomány, és már a korai szakaszban is ki lehet mutatni a betegségnek a bizonyos sajátosságait".

Az MTA doktora elmondta: az átlagemberek úgy gondolják, hogy a szellemi leépülés a feledékenységgel, a figyelemzavarral kezdődik. Ez azonban már a betegségnek a középsúlyos vagy akár a súlyos állapota lehet.

Az első tünetek lehetnek fáradékonyság, ingerlékenység, rossz hangulat, kevesebb szellemi teljesítőképesség, nagyobb alvásigény, az alvásritmus felborulása. Ezek a tünetek jóformán az összes idegrendszeri betegségnek a kezdeti tünetei, ezért is nem gondolnak sokan erre, illetve sok másra is gondolnak - fogalmazott. De ezek a kezdeti tünetek később a már ismert feledékenységhez, memóriazavarhoz, tanulási nehézségekhez vezetnek, és a betegség későbbi stádiumában olyan problémák léphetnek fel, hogy a beteg nem ismeri fel önmagát, környezetét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek