3 táplálkozási tévhit, amit te is elhittél

3 táplálkozási tévhit, amit te is elhittél

Nem csoda, hogy teljes a zavar a táplálkozás körül, hiszen mindennap újabb és újabb tanulmányok látnak napvilágot, amik vagy megerősítenek bennünket addigi hitünkben, vagy romba döntik azt.

Ráadásul ezek a tanulmányok sokszor teljesen ellentmondanak egymásnak, és van, amelyikről kiderül, hogy csupán az élelmiszer piac diktálta a hamis eredményeket. Azt azonban biztosan mondhatjuk, hogy a következő három állítás biztosan hamis!

Tévhit #1: A csokitól pattanásos leszel

Meglepő, de ezt az állítást már 1969-ben megcáfolták, ennek ellenére még ma is élénken él a fejekben. Az akkori kutatás kimutatta, hogy a szénhidrátban és zsírban gazdag étrend nincs hatással bőrünk zsírosságára, így nem okozhat pattanásokat sem.

Tévhit #2: A tojásfogyasztás szívbetegséget okoz

Vannak dietetikusok, akik a mai napig azt tanácsolják pácienseiknek, hogy kerüljék a tojás, vagy legalábbis a tojássárgájának fogyasztását. Teszik mind ezt annak ellenére, hogy már egy 1982-es tanulmány bizonyította, hogy nincs kapcsolat a tojásfogyasztás és a szívkoszorúér-betegség között.

3 táplálkozási tévhit, amit te is elhittél

Sőt mi több, a tanulmány azt is igazolta, hogy a tojásfogyasztás nincs hatással a vér koleszterin szintjére.

Tévhit #3: A biotermékek több tápanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos termények

Egy 2010-es kutatás döntötte meg ezt az elméletet, ami nem talált arra utaló nyomokat, hogy a bio ételek táplálóbbak lennének, mint a nem bio készítmények. A különbség csupán annyi, hogy a bio módon termesztett növények kevesebb vegyszert tartalmaznak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek