3 szülővel rendelkező emberi embriók

3 szülővel rendelkező emberi embriók

Brit tudósok három szülővel rendelkező emberi embriókat hoztak létre. Az eljárás segítségével remélik, hogy a jövőben újfajta kezelési módszereket dolgozhatnak ki egy sor öröklött betegség és születési rendellenesség ellen.

A Newcastle Egyetem orvosai egy konferencián ismertették az eljárás részletes leírását. Az embriókat in vitro hozták létre egy férfi és két női DNS-ből.

A cél az volt, hogy elkerüljék, hogy a mitokondriális DNS defektussal élő anyák gyermekeikre is átörökítsék a betegségeket. Körülbelül minden ötezredik gyerek szenved valamilyen mitokondriális eredetű betegségben világszerte. Ezek között a különböző máj-, szív- és tüdőbetegségek a leggyakoribbak, de süketség, izomrendszeri betegségek és epilepszia is előfordulhat.

A kutatók reményei szerint, ha minden jól megy, 3-5 éven belül már terápiás kezelésként alkalmazhatják az új eljárást.

A mitokondrium a sejtben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Ha a mitokondriumok valamilyen genetikai rendellenesség miatt nem működnek megfelelően, akkor a sejtek nem képesek teljesen elégetni a tápanyagot és az oxigént, ez pedig különböző méreganyagok felszaporodását okozhatja a szervezetben.

A tudósok szerint ez elkerülhető lenne, ha a veszélyeztetett magzatokon még embrió korukban mitokondrium transzplantációt végeznének. Az eljárást in vitro végzik.  Először eltávolítják az anya petesejtjéből a sejtmagot, majd ezt a sejtmagot egy donor petesejtbe ültetik, amelynek DNS készletét előzőleg eltávolították.

Az így létrehozott magzat mitokondriális DNS-ét a donor petesejt adja, génkészlete azonban a szülőké, és mivel a mitokondriális DNS csak anyai ágon öröklődik, a hibás génkészlet így nem továbbítódik.

"Egyszerűen kicseréljük a hibás mitokondriumot, így a születendő gyermek elkerülheti a különböző öröklött betegségeket, amelyeket az anya mitokondriális DNS-e okozna" - nyilatkozta Dr. Patrick Chinnery, a Newcastle-i orvoscsoport egyik tagja.

Az eljárást eddig csak laboratóriumi körülmények között próbálták ki, és a létrehozott embriókat hat nap után megsemmisítették.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek