27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen

27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen

Hétfőn 2012. március 12-én a Montréali másodfokú bíróságon kezdődik a 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen.

Hétfőn 2012. március 12-én a Montréali másodfokú bíróságon kezdődik a 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen.

A csoportos-pert 2 millió Québec-i állampolgár kezdeményezte a JTI-Macdonald Corp., Imperial Tobacco Canada Ltd. és Rothmans., valamint a Benson&Hedges Inc. ellen a dohányzás által az egészségükben elszenvedett káruk megtérítésére.

A csoportos-per tárgya a gyermekeknek, nőknek szóló reklámok, a light és mild cigaretta reklámok, a cigaretta egészséget károsító hatásának tagadása, a cigaretta káros hatásainak a dohányipar saját kutatása szerinti eredményeinek eltitkolása, továbbá a dohányzás által okozott tüdő, torok, larynx rákok és tüdőtágulás (emphysema).

A fent jelzett dohányipari cégek ellen a Montréali másodfokú bíróságon két különböző csoportos-per van folyamatban. Az egyik a "Cécilia Létourneau" mely csoportos-perben 1.780.000 Québec-i állampolgár részére fejenként 10.000$-t, mindösszesen 17,8 milliárd dollárt követelnek.

A másik "Jean-Yves Blais" csoportos-perben 90.000 Québec-i állampolgár részére fejenként 105.000$-t mindösszesen 9,45 milliárd dollár a követelés.

Ontárioban (Kanada) is megindul a dohányzás által az egészégben okozott károk megtérítésére a dohányipari cégek ellen egy 50 milliárdos kártérítési per.

Kanadában a dohányzás által az egészségben okozott károk évente 1,6 milliárd dollárt tesznek ki.

A dohányipar ellen a monstre pereket az USA kezdte el.

1998-ban a Dohányipar kénytelen volt megegyezni az USA-val és vállalni a dohányzás által az USA állampolgárai egészségében okozott károk megtérítésére 206 milliárd dollár megfizetését.

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek