20 rákkeltő anyag

20 rákkeltő anyag

Egy új egészségügyi jelentés 20 olyan anyagot és tényezőt azonosított, amelyek rákot okozhatnak, a felsorolásban olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform vagy a formaldehid, de olyan, elnevezéséről kevésbé ismerős, mégis sokak környezetében megtalálható elemek is, mint a lapos kijelzők és LCD televíziók egyik alkotóeleme, mint az indium-foszfid.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három másik amerikai állami egészségügyi szervezet legfrissebb vizsgálatai a rák kialakulásáért potenciálisan felelős 20 okot nevezett meg a közelmúltban, amelyek között 19 vegyületet és a többműszakos munkát sorolták fel.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát több nemzetközi hírű szakértő támogatta, akik mind úgy vélekedtek, hogy ez a 20 potenciális veszélyforrás további, beható vizsgálatok tárgyává kell váljon, mivel az eddig feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban rákkeltő képességűek a felsorolt anyagok.

A 20-as lista számos ismert elemet tartalmaz, olyanokat, mint a kloroform, a formaldehid és a poliklórozott bifenilek, de akadnak olyan új elemek is, amelyekről eddig ismeretlen volt a karcinogén hatásuk, mint amilyen a laposképernyős televíziókban használt indium-foszfid is.

20 rákkeltő anyag

Az elemeket az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC már be is sorolta a lehetséges rákkeltő anyagok lajstromába. Íme a lista:

 1. Ólom és ólomszármazékok

 2. Indium-foszfid

 3. Wolfram-karbidos kobalt

 4. Titán-dioxid

 5. Hegesztőgázok

 6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok

 7. Dízel kipufogógázok

 8. Amorf szén, szénszínezék

 9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol

 10. Propilén-oxid

 11. Formaldehid

 12. Metaldehid (acetaldehid)

 13. Metilén-klorid (diklór-metán)

 14. Triklóretilén

 15. Tetraklóretilén

 16. Kloroform

 17. Poliklórozott bifenil

 18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát

 19. Atrazin

 20. Többműszakos munka

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek