20 ok a szexre

20 ok a szexre

Miért olyan fontos a szex és az orgazmus? Ezt a kérdést tette fel az egyik olvasó Jessie Fano szexterapeutának. A doktornő összegyűjtötte az okokat.

Természetesen, ha valaki gyermeket szeretne, a válasz egyértelmű, de a kérdező valószínűleg nem a szex termékenységgel kapcsolatos aspektusáról érdeklődött. Mivel sok ember érez lelkiismeret-furdalást a szex miatt, a terapeuta megpróbálta összegyűjteni a szexet alátámasztó okokat, amelyek még a lelkiismeret-furdalást is segíthetnek legyőzni.

A szex jó a testünknek, az elménknek és a stressz-szintünknek. A szex alapvetően egyfajta testmozgás. Még ha valaki nem is a csilláron szereti csinálni, akkor is serken a vérkeringés, összehúzódnak az izmok és a szervezetünkben endorfin szabadul fel: vagyis, jól érezzük magunkat.

Beverly Whipple, a Rutgers Egyetem híres szexuálpszichológusa szerint a szex és az orgazmus az eufóriás állapoton kívül érezhető egészségügyi előnyökkel is jár. A nemi aktus a szakértő szerint:

 1. Hozzásegít a hosszabb élethez.
 2. A legalább heti kétszeri szex csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát.
 3. Csökkenti az emlőrák kockázatát.
 4. Erősíti az immunrendszert.
 5. Segíti az alvást.
 6. Fiatalosabb külsőt ad.
 7. Javítja az általános fizikai állapotot.
 8. Véd az endometriózis ellen.
 9. Fokozza a termékenységet.
 10. Szabályozza a menstruációs ciklust.
 11. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
 12. Segít teljes ideig hordani a terhességet.
 13. Enyhíti a krónikus fájdalmat.
 14. Egyesekben csillapítja a migrénes fejfájást.
 15. Javítja az életminőséget.
 16. Csökkenti a depresszió kockázatát.
 17. Csökkenti a stressz-szintet.
 18. Javítja az önbecsülést.
 19. Fokozza az intimitást partnerünkkel.
 20. Segít a spirituális növekedésben.

Jessie Fano terapeuta szerint az is mindegy, milyen stílusban végezzük a nemi aktust. Valaki forrón szereti, más viszont nem, tehát függetlenül attól, hogy mozgékony vagy inkább lusta típusúak vagyunk az ágyban, a lényeg az, hogy élvezzük a fizikai érzéseket és a testünk által adott élvezetet. Mindenkinek ki kell használnia annak előnyét, hogy szexuális lény. A fenti felsorolás pedig bőven elég ahhoz, hogy könnyedén félresöpörhessük a nemiséggel kapcsolatos esetleges lelkiismeret-furdalásunkat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek