Tüdőgyulladás

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Tüdőgyulladás

Különböző mikroorganizmusok általában cseppfertőzés útján kerülnek a tüdőbe. Tünetei: magas láz, köhögés, rozsdabarnaszínű köpet, nehézlégzés.

 • 2021-04-28 Tüdőgyulladás: influenza szövődménye is lehet

  A baktériumok által okozott tüdőgyulladások jellegzetes tünetei: a hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, Sápadtság, hányás és hát- és hasi fájdalom különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki. Az un. atípusos baktériumok által okozott betegség ettől eltérően, alattomosan jelentkezhet- hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, hasmenés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzés kialakulásával.

 • 2019-02-06 Brittany Murphy halálának okai

  Brittany Murphy 2009 decemberi halálában szerepet játszó gyógyszereket a színésznő minden bizonnyal megfázásra illetve légúti fertőzésre szedte, derült ki a boncolásból, melyet a CNN hírtelevízió tett közzé. A halottkém egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, Murphy halála baleset volt, a tüdőgyulladás, vashiány és \"többszörös gyógyszermérgezés\" okozta.

 • 2017-02-25 A náthától a tüdőgyulladásig

  Mostanában szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk közeli vagy távoli ismerősről, hogy tüdőgyulladással fekszik otthon. A betegség sokszor egy egyszerű megfázással indul, de ki tudja, hogyan lesz ebből ilyen súlyos betegség. Ennek jártunk utána dr. Kollár György háziorvos segítségével.

 • 2016-02-25 Meghalt Psota Irén

  Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész.

 • 2014-04-03 A túl gyakori vérátömlesztés sok gondot okozhat

  A vérátömlesztés növelheti a tüdőgyulladás, a sebfertőzések és a véráram fertőzéseinek kockázatát - derült ki egy amerikai kutatásból.

 • 2014-02-12 Tüdőgyulladással küzd Schumacher

  Michael Schumacher a múlt héten betegedett meg, azóta erős antibiotikummal kezelik - írja a német Bild információira hivatkozva a sport.hir24.hu.

 • 2014-02-08 Rossz diagnózis? Az életedbe kerülhet

  A mélyvénás trombózis gyakori szövődménye a tüdőembólia, mely akár azonnali halállal is végződhet, ám az esetek egy részében mégis félrediagnosztizálják a betegséget. Hogy miért alakul ki az embólia, és hogy milyen tünetek hívják fel rá a figyelmet, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

 • 2014-02-04 Krónikus köhögés

  Az őszi és téli időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordulunk orvoshoz, a tünetek enyhítésében a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyteák segítségére hagyatkozunk. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.  

 • 2013-12-28 Köhögés, megfázás

  A nyirkos őszi-téli időjárás kedvez a légúti kórokozók szaporodásának és terjedésének, mi magunk pedig ebben az időszakban fogékonyabbakká válunk a meghűléses megbetegedésekre,mint pl. a köhögésre és megfázásra.

 • 2013-11-30 Tüdő: a légzés szolgálatában

  Olyan nekem, mint a levegő - mondjuk azokra a dolgokra, amelyek teljesen természetesek számunkra. Létezésükről szinte tudomást sem veszünk, pedig nem tudnánk élni nélkülük. Ilyen szervünk a tüdőnk is, amely, mint egy szerény pumpa, csendben teszi a dolgát. Ki gondolná, hogy a létfontosságú levegőből percenként nyolc litert \"forgat meg\", hogy minden sejtünk kellő mennyiségű oxigénhez juthasson? A tüdő működéséről és betegségeiről dr. Mucsi János tüdőgyógyásszal, a www.tudobeteg.hu portál főszerkesztőjével beszélgettünk.

 • 2013-11-19 Tévedtek! Mérgezés okozta a szép színésznő halálát

  Új információ került nyilvánosságra a 2009-ben elhunyt Brittany Murphy haláláról. Most úgy tűnik, valaki a színésznő életére tört!

 • 2013-11-15 A kórházi fertőzésekről

  A kórházakban kialakuló fertőzések sokszor csak többféle antibiotikum együttes adásával gyógyíthatók. A kórházban fekvő betegek legyengült immunrendszere nehezen birkózik meg a kórházi fertőzésekkel. Különösen veszélyesek az újszülött-intenzívosztályokon megjelenő fertőzések. Itt a kórházi fertőzések aránya meghaladhatja a 40%-ot is. A kórtermek zsúfoltságának mérséklésével, rendszeres kézmosással, takarítással, és az egyszer használatos műszerekkel csökkenthető a kórházi fertőzések kialakulásának esélye.

 • 2013-11-13 Tüdőgyulladás – Biztosan ismerjük a tüneteket?

  Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget. A Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából a tünetek felismerésének és az idejében megkezdett kezelés fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

 • 2013-11-10 Tények és tévhitek a tüdőgyulladásról

  A baktériumok által okozott, klasszikusnak tekintett tüdőgyulladások jellegzetes tünetei a hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, hányás és hát- és hasi fájdalom, mely különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki.

 • 2013-10-29 Újabb védőoltást tettek kötelezővé

  Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke hétfőn Budapesten.

 • 2013-10-14 Cinkkel a tüdőgyulladás és a hasmenés ellen?

  A cink az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, melyről úgy tartják, hogy fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében. Amerikai kutatók szerint a fejlődő országokban a cink hasznos fegyver lehet a fertőző betegségek ellen. Úgy tűnik, a naponta bevitt cink csökkenti az egy és négy év közötti kisgyermekek halálozási kockázatát.

 • 2013-09-30 A 4 leggyakoribb kérdés a tüdőgyulladásról

  A Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyászával, Dr. Hidvégi Edittel a tüdőgyulladással kapcsolatban feltett leggyakoribb kérdésekről, valamint a betegség megelőzéséről beszélgettünk.

 • 2013-05-22 Szepszis

  A szepszis egy összetett tünetcsoport, amit nehéz meghatározni, diagnosztizálni és kezelni. Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek a szepszist az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják.

 • 2013-05-10 Nehézlégzés

  A nehézlégzés a légvétel nehezítettsége, mely igen kellemetlen érzettel jár együtt. Talán nincs is olyan ember, aki így, vagy úgy nem érezte volna már e panaszt.

 • 2012-03-08 Hogy a botlás ne legyen halálos

  Hazánkban - egyes egészségstatisztikai adatok szerint - mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban. A betegek nagy hányada 50 éves kor feletti nő. Idősödő korban gyakran válnak törékennyé a csontok amiatt, hogy azok állománya, összetétele fokozatosan megváltozik, sűrűsége csökken.

 • 2012-02-26 Pneumokokkusz elleni csaták

  A pneumokokkusz elleni harc olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk, ugyanis az a vakcina, mely egyes törzsek terjedését ellehetetleníti, új törzsek kialakulásának kedvez - állítják holland kutatók a Journal of the American Medical Association lapjain. A Streptococcus pneumoniae baktériumnak mintegy 90 fajtája létezik, melyek súlyos betegségeket, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást idézhetnek elő.