Szürkehályog

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Szürkehályog

Általában időskorban fordul elő. A szemlencse homályossá válása, amely végső esetben a látás elvesztéséhez vezethet.

 • 2023-10-30 Szürkehályog műtét azonnal: így kerülhető el a várólista

  A kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint az országban 12.492-en várakoznak ilyen beavatkozásra, többen, mint bármilyen más műtétre. De mit lehet tenni, hogy elkerüljük az átlagosan 44 napos várakozási időt?

 • 2020-10-27 Vitaminok, nyomelemek a szem egészségéért

  A fejlett világban az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog a vakság fő okai, amik rizikója megfelelő életmóddal csökkenthető lehet.

 • 2020-09-17 A bőr- és szájüregi daganatok megelőzése

  A bőr- és szájüregi daganatok, valamint a szürkehályog lesz a témája a Semmelweis Egészségnapok következő, októberi rendezvényének - adta hírül az orvostudományi egyetem.

 • 2019-11-19 Homályos a látása? Akár szürkehályog is okozhatja

  Idősebb korban már szinte mindenki hallott róla. Fájdalommentesen, szinte észrevétlenül alakul ki. A 65-75 éves népesség 50%-a, a 75 év felettieknek pedig közel 70%-a szenved tőle. Pedig nem kellene. A szürkehályog napjainkban népbetegség. A szürkehályog, más néven cataracta a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.

 • 2016-02-14 Gyógyulásom története: Újra színes a világ!

  A szürkehályog nagyon gyakori betegség, főleg az idősebb korosztályt érinti. Sándort is utolérte a betegség, az egyik szemét már megműtötték, és hamarosan a másik is sorra kerül.

 • 2015-07-27 Szemcseppel gyógyítható a szürkehályog!

  A szteroidok fő molekulája, a lanoszterol képes növelni a szemlencse átlátszóságát szürkehályogban szenvedő kutyák esetében. A most csak műtéttel orvosolható betegség a jövőben talán az ember esetében is gyógyítható lesz szemcsepp alkalmazásával.

 • 2015-05-11 Kombinált szemműtétet is végeznek a Semmelweis Egyetemen

  A jövőben kétféle szemműtétet is elvégeznek egyszerre a budapesti Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elmondta: egy néhány órás műtéttel a szürkehályogot és az éleslátás romlását okozó elváltozást is orvosolni lehet.

 • 2014-03-30 Gyógyítható-e a szürkehályog?

  A szürkehályog olyan szembetegség, amely a fókuszálásért felelős szemlencse elszürkülését jelenti. A hatvanöt év feletti korosztály hetven százalékát érinti. Kezelése nélkül a látás fokozatosan romlik, végül akár vakság is bekövetkezhet. Szerencsére a betegség ma már műtéttel megállítható, sőt a látásélesség is korrigálható. Hogy hogyan, arról dr. Kerek Tünde szemészt, a Szent Imre Kórház adjunktusát kérdeztük.

 • 2014-02-14 Látásjavító műtétek

  Dr. Gonda Gyula szemész főorvos segítségével áttekintettük a látásjavító műtétek történetét a gyémántkésektől a lézeres beavatkozásokig. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a szemműtét gondolata, jó tudni, hogy a modern eljárások egyre kevesebb kockázattal járnak, miközben akár tökéletes látást is biztosíthatnak.

 • 2014-02-07 Férfias tanácsok

  Tanácsok férfiaknak irányadásul, hogy mire kell figyelniük annak érdekében, hogy egészségesen éljék le életüket. Például a dohányzás mellőzése kétségkívül az egyik legfontosabb tényező az egészség megőrzése érdekében. S nem elhanyagolható tény az sem, hogy leszokás következtében például (többek között) az ember bőre, foga visszanyeri természetes színét.

 • 2014-01-30 A szürke hályog kezelése

  A szürke hályog gyógyítása az idők folyamán úttörő változásokon ment keresztül. A hályogszúrást az ókorban alkalmazták, később jött a zárt tokos lencsekivonás technikája, majd a nyitott tokos hályogkivonás és a műlencse alkalmazása. Napjaink hályogsebészetében minden beteg számára biztosítható a műlencse-beültetés és az optikai rehabilitáció. A legújabb műtéti technika a phakoemulzifikáció, melynek segítségével olyan kicsi műtéti sebet ejtenek, hogy a hályogműtét ambuláns műtétté egyszerűsödött.

 • 2013-11-05 Visszafordították az öregedés jeleit egérkísérletekben

  Sikeresen késleltették, sőt visszafordították egereknél az öregedés olyan jeleit, mint a ráncok, az izomvesztés vagy a szemen kialakuló szürkehályog - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

 • 2013-10-29 Gyógyítható az időskori szürkehályog

  Az időskori szürkehályog kialakulása legtöbbször az öregedéssel járó általános vízvesztésre vezethető vissza, de szürkehályog képződéséhez vezethetnek más tényezők is. Ilyen a szemet érő ütés vagy sérülés, vagy olyan sugárzó energiák, melyek a szemlencsét elérik, mint az áramütés, röntgen, vagy lézersugárzás. A szürkehályog jól kezelhető szemüveggel is, mikor azonban a látáscsökkenés akadályt jelent a mindennapi tevékenységek végzésében, a műtét lehetősége is felmerülhet megoldásként.

 • 2013-09-11 A gyermekkori cukorbetegség

  Hazánkban megközelítőleg félmillió cukorbeteg él. Ez a betegség éppúgy érinti a gyerekeket, mint a felnőtteket. Míg régebben elsősorban a jómódúak betegsége volt, addig ma már népbetegségnek tekinthető, melyet, ha nem, vagy nem megfelelő módon kezelnek súlyos, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár.

 • 2013-08-12 Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

  A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

 • 2013-05-15 Javítják a látást a színes zöldségek

  A zöld leveles zöldségekben és színes gyümölcsökben megtalálható karotinoidok javítják a látást és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek - derült ki egy új tanulmányból.

 • 2012-07-03 A szembetegségek is növelhetik a halálozást?

  A látás romlását sokan az öregedés természetes velejárójának tartják, ami részben igaz is, azonban a súlyosabb, akár vaksághoz vezető szembetegségek semmiképpen sem sorolhatóak ebbe a kategóriába. Egy nemrégiben megjelent ausztrál kutatás igazolta, hogy a katarakta (szürkehályog), valamint a makula-degeneráció (sárgafolt-elfajulás) megrövidítheti az életet.

 • 2011-07-22 Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen

  A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére. A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük.

 • 2011-07-11 Vezető vaksági ok - A szürke hályog

  Katarakta: a szürke hályog görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.