Hólyaghurut

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Hólyaghurut

Bakteriális megbetegedés. A hólyaghurut tünete a fájdalommal járó, gyakori vizeléskényszer, mely főként napközben jelentkezik. A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, mely átmossa a hólyagot, elősegíti a baktériumok kiürülését a szervezetből

 • 2024-01-04 Mit tehetünk a hidegben a felfázás ellen?

  Akik már szenvedtek a fájdalmas felfázástól, a téli hideg időjárásban tarthatnak attól, hogy kiújul a betegségük. Dr. Rákász István urológus szerint valóban van összefüggés az időjárás és az úgynevezett felfázás közt, bár valójában nem a fázás miatt alakul ki a hólyaghurut. Íme, a legfontosabb orvosi tanácsok a felfázás megelőzése érdekében.

 • 2022-07-26 Így lehet kezelni a húgyúti fertőzést

  Aki az úgynevezett felfázást a nagy strandolások után tapasztalta, könnyen összekötheti a két eseményt, holott a felfázásnak – ami valójában húgyúti fertőzés – számos rizikófaktora van, a strandok meleg vizén kívül is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hajlamosító tényezőkre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

 • 2020-02-29 Hidegben nő a felfázás esélye

  Télen nem csak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait vette számba.

 • 2019-09-11 A visszatérő hólyaghurut okai és megelőzése

  Csíp, viszket, éget? A hólyaghurut a gyakori, nőknél fellépő, és rendszeresen visszatérő betegségek egyike. Ez a fertőzés az egyik, amelyre sok antibiotikumot fogyasztunk, ezáltal már sok kórokozó rezisztenssé vált a gyógyszerekre. Dr. Simon Fiala Ágnes homeopata orvos, pszichoterapeuta ezért azt javasolja, próbáljuk megkeresni inkább a betegség okát, amely lehet testi, de lelki eredetű is.

 • 2014-02-26 Tarackbúza, a hólyaghurut gyógyítója

  Napi gyógynövény-határozónkban a tarackbúzát (Elymus repens) mutatjuk be.

 • 2014-01-13 Hólyaghurut vagy felfázás?

  A húgyúti fertőzéseket a nők betegségének tartják, és valóban – bár ritkán férfiaknál is előfordulhat. Az azonban tévedés, hogy a hideg okozza! Dr. Gombos Évát, a Heim Pál Gyermekkórház nefrológus főorvosát kérdeztük.

 • 2014-01-08 Felfáztam...

  \"Jellemünk megismerésével párhuzamosan meg kell ismerni testünk természetét is\" - írja Füves könyvében Márai Sándor.

 • 2013-11-15 Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás?

  Ősszel és télen gyakran nehezítik a nők életét bizonyos problémák, amit sokszor csak \"felfázásnak\" hívunk. Megkérdeztük dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetőjét, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb \"túl legyünk\" rajta.

 • 2013-10-24 Ha fázunk, felfázunk?

  Bár a köznyelv felfázásnak is hívja, a húgyúti fertőzéseknek valójában nincs köze a hideghez vagy ahhoz, ha fázunk. Mint dr. Gombos Éva nefrológus főorvos mondja, a nők fele élete során legalább egyszer szenved a hólyaghurut tüneteitől, évszaktól függetlenül.

 • 2013-10-17 A női felfázás és a biztos receptek

  Házi praktikák kontra orvos által felírt antibiotikum- kúra. A szakértő válaszol…

 • 2013-08-23 Kis dolog? Itt a hólyaghurut-szezon!

  A nők fele jól ismeri a hólyaghurut tipikus tüneteit, hiszen életében legalább egyszer átesik rajta. A kellemetlen betegség ugyan más időszakban is előfordulhat, ám tipikusan nyáron jelentkezik - nagy pech, ha éppen a szabadság heteit rontja el!

 • 2013-07-10 A nászutas-betegség

  A nők fele élete során legalább egyszer szenved a hólyaghurut tüneteitől. A kellemetlen kór a húszas éveikben járó nőknél 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál! A betegségről szóló legfontosabb tudnivalókat dr. Gombos Éva nefrológus főorvos segítségével foglaltuk össze.

 • 2013-06-27 Tipikusan nyári betegség: a felfázás

  Bár a köznyelv felfázásnak is hívja, a hólyaghurutnak valójában nincs köze a hideghez vagy ahhoz, ha fázunk. A betegség tipikusan nyáron jelentkezik. A tünetekről és a megelőzés módjairól dr. Gombos Évát, a Heim Pál Gyermekkórház nefrológus főorvosát kérdeztük.

 • 2013-05-17 Napi gyógynövény tippünk: Áfonya (fekete)

  Napi gyógynövény-határozónkban a fekete áfonyát mutatjuk be.