Hasnyálmirigy-gyulladás

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Hasnyálmirigy-gyulladás

Lehet enyhe lefolyású, de életveszélyes is. A hasnyálmirigy normális esetben hasnyálmirigynedvet választ ki, ami a hasnyálmirigy-vezetéken keresztül a nyombélbe áramlik. A vezeték elzáródása (pl. epekő miatt), megállítja a hasnyálmirigy nedv áramlását. Az elzáródás általában átmeneti, nem okoz súlyos károsodásokat, ha azonban az elzáródás tartós, a hasnyálmirigy megtelik aktiválódott enzimekkel, amik elkezdik megemészteni a hasnyálmirigy sejtjeit, súlyos gyulladást eredményeznek. A gyulladást okozhatja epekő, alkoholizmus, gyógyszerek, vírusos fertőzés. Tünete: jellegzetes hasi fájdalom, mely a has felpuffadásával jár, a hasüregben folyadék gyűlhet fel (hasvízkór).

  • 2013-12-24 Karácsonyi vacsora - gyomorbaj nélkül

    Jobban esik az étel, ha mások is esznek, szoktuk mondani. Valóban, az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink köre.

  • 2011-12-23 Kis karácsonyi körkép

    Karácsony. Az év egyik legszebb és legbensőségesebb ünnepe. Közös vacsorák, ebédek, szépen megterített asztal, gyertyafény, fahéjillat, csillogó karácsonyfa. Az állandó rohanásban ilyenkor mindenki megpihen egy kicsit, jobban odafigyel a másikra. Jut idő közös sétára, játékra, beszélgetésre, vendégeskedésre.