Arcüreggyulladás

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Arcüreggyulladás

Az arckoponyában található orrmelléküreg-rendszer tagjai az arcüreg, a homloküreg, a rostasejtek (párosak) és az iköböl (páratlan). Az arcüreg nyitott szájadékán keresztül kerül a termelődő váladék az orrba. Ha az orr nem szabad (pl. nátha esetén), a nyálkahártya megduzzad, fokozott mértékben váladékot termel, amely nem tud ürülni, bakteriális fertőződés, gyulladás alakulhat ki, amely fájdalmat okoz.

 • 2021-03-05 Kiújuló arcüreggyulladás

  Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: egy egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei. Ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet, de a panaszok sok pihenés, orrspray-használat és bőséges folyadékfogyasztás hatására, rendszerint pár nap, egy hét alatt elmúlnak.

 • 2019-12-05 A karácsony megkeserítője...Hogyan előzzük meg?

  Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás akut és krónikus formában. Betegségek, melyek leginkább megnehezítik a magyar kisgyerekes családok életét télvíz idején. Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy ne legyen kész lidércnyomás a karácsonyi időszak.

 • 2016-04-09 Nem mellékes gyulladások

  Az orrmelléküregek, azaz az arcüreg és a homloküreg gyulladása nem ritka egy-egy felső-légúti fertőzés, esetleg influenza esetén. Ha csupán enyhe tüneteket okoz, házilag is kúrálható, de ha a gyulladás krónikussá válik, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész beszélt a kezelési lehetőségekről.

 • 2015-10-21 Visszatér az arcüreggyulladásod? Ez lehet az oka!

  Az őszi-téli hónapokban gyakori panasz az arc egyik, vagy mindkét oldalán jelentkező fájdalommal járó arcüreggyulladás. Kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait –például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma - is.

 • 2013-12-28 Köhögés, megfázás

  A nyirkos őszi-téli időjárás kedvez a légúti kórokozók szaporodásának és terjedésének, mi magunk pedig ebben az időszakban fogékonyabbakká válunk a meghűléses megbetegedésekre,mint pl. a köhögésre és megfázásra.

 • 2013-12-16 Beteg légutak

  Egy bölcs mondás szerint a hosszú élet titka az, hogy nem szabad abbahagyni a levegővételt. A légvétel - normális esetben - teljesen automatikusan történik. Csak akkor veszünk róla tudomást, ha valami nincs rendben.

 • 2013-12-14 Az arcüreggyulladás

  Ezúttal a legnagyobb orrmelléküreg gyulladásáról beszélt lapunknak dr. Krasznai Magda fül-orr-gégész, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

 • 2013-10-29 Újabb védőoltást tettek kötelezővé

  Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke hétfőn Budapesten.