Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
AIDS

Az emberi immunhiányt okozó vírus két fajtája (HIV1 és HIV2) valamelyike által okozott fertőzés. A HIV vírus fokozatosan elpusztítja a szervezet védekező rendszerének fontos elemét képező fehérvérsejt fajtákat, a limfocitákat, ennek következtében a szervezet sebezhetővé válik más kórokozókkal szemben. A legtöbb beteg nem tapasztal semmilyen észrevehető panaszt a fertőzés kezdetén, bár a HIV fertőzés első néhány hetében láz, kiütések, nyirokcsomó megna-gyobbodás, elesettség léphet fel. Ezek a tünetek szűnhetnek, bár a nyirokcsomók duzzadtak maradhatnak. A fertőzött személy rögtön a fertőzés után terjesztheti a vírust akkor is, ha nincsenek tünetei. A HIV fertőzés elpusztít egyes nyiroksej-teket, így gyengíti a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel és dagana-tokkal szemben. Az immunrendszer legyengülése az egyik oka annak, hogy a test nem képes leküzdeni a HIV fertőzést. A HIV közvetlenül megbetegítheti az agyat is, emlékezetkiesést, izomgyengeséget, járási nehézséget, összpontosítási zavart okozhat.

 • 2018-04-27 500 milliárd dollár HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére

  A HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére fordított kiadások 30 százalékát a fejlett országoknak a kevésbé fejlettek számára létrehozott segélyalapjai tették ki, a legtöbb ilyen forrás Afrika Szaharától délre fekvő térségeibe jutott, ahol a legmagasabb a HIV-pozitívak aránya (2015-ben 24,4 millió ember).

 • 2017-09-13 Reményteljes életek

  A rettegett HIV-fertőzésről, illetve a halálos AIDS-betegségről régóta hallunk már, de az utóbbi időben talán kevesebbet. A szakemberek ma is a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen a jól kezelt fertőzöttek teljes életet élhetnek, dolgozhatnak, gyermeket is vállalhatnak. A panaszmentes élet feltétele, hogy idejében felfedezzék fertőzést, és minél hamarabb elkezdődjék a páciens gyógyszeres kezelése.

 • 2017-08-16 Hazánkban nem nőtt a HIV-pozitív betegek száma

  Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

 • 2017-07-30 HIV-fertőzöttség gyógyítása

  A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

 • 2016-12-01 AIDS világnap: a HIV nem a halálos betegség előszobája

  A rettegett HIV-fertőzésről, illetve a halálos AIDS-betegségről régóta hallunk már, de az utóbbi időben talán kevesebbet. A szakemberek ma is a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen a jól kezelt fertőzöttek teljes életet élhetnek, dolgozhatnak, gyermeket is vállalhatnak. A panaszmentes élet feltétele, hogy idejében felfedezzék fertőzést, és minél hamarabb elkezdődjék a páciens gyógyszeres kezelése.

 • 2016-01-13 Teljesen el tudják tüntetni a HIV-vírust

  A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek klinikai tesztjei.

 • 2015-12-02 Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon is

  Évről évre nő az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon - közölték szakemberek a PLUSS Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház által szervezett kétnapos III. Nemzeti AIDS-konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten kedden, az AIDS világnapján.

 • 2015-12-01 Megakadályozták az anyai HIV-fertőzés terjedését

  A HIV-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik a világban, miközben Amerika 17 országában sikerülhetett felszámolni az anya-gyermek HIV- és szifilisztranszmissziót.

 • 2015-11-26 Rekordot döntött az új HIV-fertőzöttek száma

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elmúlt évben több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak az Oroszországot és Közép-Ázsiát is magába foglaló európai régióban, mint valaha - írja az MTI.

 • 2015-11-18 Mire számíthat a HIV-pozitív Charlie Sheen?

  Az NBC élő egyenes adásában jelentette be Charlie Sheen amerikai színész, hogy HIV-pozitív. Már négy éve tud betegségéről, és eddig dollármillióiba került az, hogy titokban tartsa fertőzését. Mi vár Charlie Sheenre és másokra, akik HIV-pozitívak?

 • 2015-07-21 Egy francia kamaszlány csodálatos gyógyulása

  Csodálatos és eddig példa nélküli esetről számoltak be a világ AIDS kutatói. Egy francia lány szinte teljesen meggyógyult a betegségből, pedig nem is kapott gyógyszereket.

 • 2015-07-02 AIDS: sikerült megakadályozni, hogy anyáról gyerekre terjedjen

  Hivatalosan is az első olyan országként ismerte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kubát, amelyben sikerült megszüntetni, hogy a HIV-vírus és a szifilisz anyáról újszülött gyermekére terjedjen át – írja az MTI.

 • 2015-02-20 A majmoknak bejött a HIV-vírus elleni új vakcina

  Bíztató eredményeket hoztak a HIV-vírus elleni újfajta vakcina tesztjei az amerikai kutatók szerint, akik a genetikai alapú védőoltást majmokon próbálták ki teljes sikerrel.

 • 2014-12-02 Egyre többen halnak meg AIDS-ben Magyarországon

  Tavalyhoz és tavalyelőtthöz képest is nőtt az idén az AIDS okozta halálozások száma Magyarországon - közölte az Országos Epidemiológiai Központ hétfőn, az AIDS elleni küzdelem világnapján.

 • 2014-11-27 Elképesztő ütemben terjed Oroszországban a gyilkos vírus

  Gyors ütemben terjed Oroszországban a HIV-fertőzés és a vírus okozta AIDS betegség, a folyamat pedig több szempontból visszafordíthatatlan jelleget ölt - áll az orosz szövetségi AIDS Központ szerdán ismertetett jelentésében.

 • 2014-08-04 Nem mernek hazamenni az AIDS-konferencia résztvevői

  Az Ausztráliából való hazatérés helyett politikai menedékjogot kért a Melbourne-ben július végén megrendezett AIDS-világkonferencia legalább 25 résztvevője, akik szülőföldjükön az életüket kockáztatják azzal, ha a halálos kórral foglalkoznak - tájékoztatott hétfőn az ausztrál sajtó.

 • 2014-07-23 Kemoterápiát használnának az AIDS gyógyítására

  Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához - mutatták be kutatásaik kezdeti szakaszának eredményeit dán tudósok a Melbourne-ben zajló AIDS-világkongresszuson.

 • 2014-04-02 Mikor robban az AIDS-bomba Magyarországon?

  A HIV-vírussal élőknek akár 75 százaléka diagnosztizálatlan lehet Magyarországon, miközben a nyugati országokban ez az arány 25 százalék körül van.

 • 2013-12-14 Nagy áttörés! Nem fertőznek az AIDS-betegek

  A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban sem kimutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

 • 2013-12-10 Orbáncfű, gyógyír a sebre

  Napi gyógynövény-határozónkban az orbáncfüvet (Hypericum) mutatjuk be.

 • 2013-12-01 Elérhető közelségben az AIDS-mentes generáció

  December 1. Az AIDS világnapja. Az UNICEF december 5-én hozza nyilvánosságra azt a jelentését, ami először szolgál adatokkal a 2010 óta eltelt időszak eredményeiről az anya-gyermek transzmisszió és az AIDS-beteg gyermekek kezelése területén.

 • 2013-11-22 Szervátültetés HIV-fertőzöttek között

  A HIV-fertőzöttek közötti szervátültetés lehetőségéről írt alá törvényt csütörtökön Barack Obama.

 • 2013-10-26 Kezelhető betegségek, elkerülhető halál

  Az UNICEF gyermeksegély szervezet szakértőinek legújabb becslései szerint világszerte évente 8,8 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek nagyrészt elkerülhetők vagy kezelhetők lennének.

 • 2013-09-16 Öngyilkos lett a férfi, aki nem tudta elkapni az AIDS-t

  Öngyilkos lett Stephen Crohn, aki egy genetikai rendellenesség miatt nem kapta el a szerzett immunhiány-betegséget és akit emiatt a világsajtóban úgy emlegettek: a férfi, aki nem tudja elkapni az AIDS-t - közölte vasárnap internetes kiadásában a The New York Times.

 • 2013-09-10 Jobb félni, mint megijedni

  Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el nemi betegséget. Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.

 • 2013-08-30 Jelek a szájban

  Bár a mai orvostudomány a rohamos fejlődésnek és az ebből eredő specializálódásnak köszönhetően hajlamos arra, hogy egy-egy területet, vagy szervet a többitől elkülönítve kezeljen, a szájüreg állapotának megtekintése szinte minden orvosi vizsgálat egyik fontos eleme kellene hogy legyen. A szájüregben ugyanis számos belszervi betegség első tünetei is felfedezhetőek, többek között a leukémia és az AIDS tünetei is.

 • 2013-08-15 Női óvszer

  Az AIDS-aktivisták szerint bár a női óvszer ugyanolyan hatékony, mint férfi megfelelője, mégsem terjedt el olyan mértékben az AIDS elleni harcban, mint ahogyan megérdemelné. \"A nők belefáradtak abba, hogy mindig engedélyt kérjenek, ha meg akarják védeni az életüket\" - mondta el Serra Sippel, a Washingtonban székelő Egészségügyi és Nemi Esélyegyenlőségi Központ vezetője az újságíróknak a Nemzetközi AIDS Konferencián.

 • 2013-08-12 AIDS: már nem olyan félelmetes?

  Az AIDS, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (acquired immunodeficiency syndrome) nem egészen harminc éve robbant be a köztudatba, azóta is \"korunk pestisének\" tartjuk. Sokaknak ma is az egy-két éven belül bekövetkező halál lebeg a szeme előtt, ha az AIDS-re gondol. Pedig az AIDS-betegség, illetve a HIV-fertőzés ma már olyan krónikus betegségnek számít, amely jól kezelhető, a betegek számára a modern, kombinált gyógyszeres terápiával hosszú évtizedekre jó életminőség biztosítható. A részletekről a december 1-jei AIDS-világnap kapcsán dr. Bánhegyi Dénes főorvossal, a Szent László Kórház 5-ös fertőző belosztályának vezetőjével beszélgettünk.

 • 2012-02-24 Tudományos hírek a nagyvilágból

  AIDS-megelőzés és kezelés, arctranszplantáció, állásinterjú-tanácsok, valamint egy új magyar orrpermet-készítmény. Szemezgessen tudományos híreinkből!

 • 2011-12-01 AIDS Világnap: A fejlődés ellenére nincs vége a harcnak

  Mind a HIV/AIDS megelőzésébe, mind pedig a kezelésbe fektetett hosszú távú befektetések, úgy tűnik, kezdenek megtérülni. A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése azt mutatja, hogy az AIDS ellenes kampányok 15%-os csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22% csökkenést az AIDS-el kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek!