Soha többé nátha és megfázás?

Soha többé nátha és megfázás?

Amerikai tudósok úgy vélik, megtalálták a nátha és megfázás neveken ismert betegség ellenszerét, sőt a mögöttük álló vírusnak a rokonait is képesek megállítani, amelyek súlyosabb tüneteket, akár bénulást is képesek okozni - írja az index.hu.

A Stanford Egyetem kutatói nem közvetlenül a vírust támadták, hanem azt a sejtjeinkben megtalálható fehérjét vették célba, amely a kórokozó terjedését segíti. Eddig egerekben és emberi tüdősejtekben tejles védelmet értek el, de az emberi kísérletekre még várni kell.

Soha többé nátha és megfázás?

A meghűlések mögött egy egész hadseregnyi vírus áll, mert a legtöbb ilyen esetet rhinovírus okozza, amelynek százhatvan különféle típusa van, és nagyon könnyen mutálódnak, hogy elkerüljék a gyógyszerek és az immunrendszerünk védőeszközeit. A Stanford kutatói viszont arra jöttek rá, hogy nem kell ennyiféle célpontra lőni, sokkal praktikusabb, ha a bejutást segítő egyetlen fehérjét blokkolni.

Elkezdtek sejteket tenyészteni, és szép sorban kikapcsolni bennük olyan fehérjéket, amiket a vírus megtámadhat, és így jutottak el végül a SETD3 nevű enzimet előállító génhez. Amikor SETD3 nélküli sejttenyészetet próbáltak megfertőzni, nem jártak sikerrel, és ezzel nemcsak a rhinovírusokat tudták távol tartani, hanem más kórokozókat is.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek