Kiröppen a Z-generáció

Kiröppen a Z-generáció

Amikor a gyerek, pontosabban a fiatal felnőtt átlépi a bűvös tizennyolcat, nincs több piros tiltókarika: sem a filmeken, sem az életben. Ettől kezdve valóban és hivatalosan is mindent tehet, természetesen a jogszabályi keretek között, de a szülői felügyelet, és ezzel a kínos elszámoltatás is megszűnik. Vajon hogyan áll a hirtelen rátörő nagy szabadsághoz a most egyetemet kezdő fiatalság, és milyen egészségügyi problémákra keres megoldást a közeljövőben?


A nyugati generációs elméletek ma már öt nagy generációról beszélnek. A XX. század második felének története a baby boomerekkel kezdődik, akik a második világháború utáni első generáció. Az életüket a munkahelyükön élték le, kitörési lehetőséget a kulturális forradalomban kerestek: ők táncoltak hippiként Woodstockban, később konzervatív generációvá váltak.

X, Y, Z

Őket követik az X-generáció tagjai, akik a ’60-as évek közepétől a ’80-as évekig születtek. Ők az egykori kulcsos gyerekek, akik a gyerekeikkel és a munkájukkal egyaránt törődő felnőttekké váltak. Az ő utódaik az Y-generáció, akik törődő és gyereknevelésről sokat olvasó szülők mellett nőttek fel. Szüleik önállóságra és szabad véleménynyilvánításra nevelték őket. Egyesek szerint elkényeztetett, magának mindent megengedő generációvá váltak, védelmezőik szerint egyszerűen csak a saját jogaikat kikövetelő, a munkahelyükön pedig nagy önbizalommal fellépő munkavállalók lettek.

LOL, OMG, insta, unboxing, prank –  ezek már a Z-generáció szavai. Szinte kizárólag képekkel és emotikonokkal kommunikálnak, a hüvelykujjukat sokkal ügyesebben használják, mint a szüleik. Ők az úgynevezett digitális bennszülöttek, minden természetes számukra, ami wifivel működik, csupán a kódját kérdezik meg.

 

Kirepül a Z-generáció

Korukból adódóan épp most kerülnek az egyetemekre vagy a munka világába. Az információhoz való jutáshoz, a tudás megszerzéséhez egészen más a viszonyuk, mint a korábbi generációknak. Nekik nem kell a könyvtárba menni, hogy megtudják, amire kíváncsiak, profi módon használják a keresőket, a Google a legjobb barátjuk.

Ez a korosztály nagyon testtudatos. Kiemelkedően fontos számukra a szépség, úgy érzik, vonzó külső nélkül nem lehet eljutni az életben sehová. Féltik az egészségüket, sokat tesznek a testükért, és az ehhez vezető utat könnyedén megtalálják a neten. A mai tizenévesek számára a testmozgás az egészséges életmód része, de eltérő a fiúk és a lányok motivációja a sportot illetően. A lányok számára a testtudat kialakításban van szerepe: a gyakorlatokon keresztül ismerik meg a saját testüket, és ezzel csökkentik az étkezéssel kapcsolatos bűntudatukat is. A fiúkat jobban érdekli, hogy a testmozgás hogyan segíthet az izomépítésben, és a saját teljesítményük javításában. De mindkét nem számára központi szerepűa digitália a sportolás, az egészségmegőrzése során is: inspirálódnak a világhálóról, edzésterveket töltenek le, egészségügyi applikációkat használnak.

Kiröppen a Z-generáció

Tudatos egészség

A Z-generáció egészségügyi problémái legtöbbször abból az életszakaszból adódnak, amelyben éppen járnak – a megfelelő mennyiségű alvás hiányából, a stresszből, a két végén égetett gyertya életmódból, és a megfelelési kényszerek miatti szorongásokból. Gyakran egyszerű megfázásaik, immunrendszeri gyengeségeik, emésztési- és bőrproblémáik mögött is a stressz húzódik. Az (új) iskola, a szülők elvárásai, a megfelelés egy média által közvetített szépségeszménynek gyakran vezet ennél a korosztálynál étkezési problémákhoz. A rendszeres testedzés egy általánosan bevett stresszkezelési technika számukra, de egyre tudatosabbá válnak abban is, hogy természetes megoldást keressenek alvási problémáikra, vagy a relaxációhoz szükséges állapotok elérésére.

 

Otthontól távol

A z-generáció tagjai igencsak proaktívak saját egészségükkel,jóllétükkel kapcsolatban, és egy perc alatt néznek utána minden tünetnek, betegségnek, kezelésnek. Ettől függetlenül ők is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor segítségre van szükségük. A családi háztól távol, ahol egyedül kell megfelelni a kihívásoknak, nagy a tét, könnyen alakulhat ki szorongás, a szülőktől való elszakadási pánik. A vizsgaidőszakok komoly szellemi megterhelést jelentenek, az át nem aludt éjszakák nem csak fáradtsághoz, de alvászavarhoz is vezethetnek.

Életmódjukból adódóan beköszöntenek életükbe a nemi úton terjedő betegségek. Egyegyszerűbb hüvelyi fertőzés még könnyen kezelhető helyileg, de ha a gyógyszerész felhívja a figyelmet, hogy a tünetek súlyosbodása esetén orvoshoz kell fordulni, akkor ez a generáció veszi a fáradtságot, és elmegy az orvosához. Számos olyan teszt elérhető a gyógyszertárakban, a többi között a chlamydiára, ami segítséget nyújthat a betegségek mihamarabbi felfedezésében. És mivel ez a generáció az azonnali válaszokra kíváncsi, ők lehetnek ezeknek a teszteknek a célcsoportjai.

A vírusos fertőzések, megfázások természetesen ezt a generációt sem kerülik el, ezért mielőtt kilépnek a szülői házból, érdemes felvértezni őket a legalapvetőbb, és szülőknek már bevált gyógyszerekkel. El kell mondani, ha még nem tudnák, mit hogyan kell használni, illetve azt is, hogyan szerezhető be, ha elfogyna. A legfontosabb pedig az, hogy bármikor hazatérhessenek egy anyai ölelésre, mert az úgyis mindent meggyógyít.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek