Jönnek a pollenek!

Jönnek a pollenek!

Lassan véget ér a tél, érkezik a tavasz az összes virágzó fűvel, fával együtt. Az allergiával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteknek jártunk utána.


Allergia csak ősszel van
Valójában már február-márciusban kezdődik az allergiaszezon, amikor a mogyoró virágozni kezd. Az égerfa, szilfa, nyárfa, fűzfa okozhat problémát ebben a hónapban, majd a nyír, a kőris és a tölgy. Egész sor növény okozhat tüneteket egészen szeptember-októberig.

Télen senki nem allergiás
Ez nem igaz, sajnos nagyon sok allergén képes problémát okozni. A pollen mellett az állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző mikroorganizmusok is vezethetnek a jellegzetes tünetekhez.

Az allergiavizsgálat fájdalmas
A közismert Prick-teszt egy bőrpróba, melynek során kis karcolásokat ejtenek az alkaron, és erre csepegtetik az allergén kivonatokat. A karcolás nem fájdalmas, allergia esetén a bőrreakció, viszketés kellemetlen lehet. Az allergia vérből is vizsgálható.

A szénanáthára antihisztamin kell
Bár az antihisztamin-tartalmú szerek valóban alkalmasak a kezelésre, a duzzadt nyálkahártyát nem lohasztják le, emiatt az orrdugulás sem múlik el. Érösszehúzó hatású orrspray-re vagy cseppre van szükség, ugyanúgy, mint náthás megbetegedéseknél.

Nappal szabad szellőztetni
A pollenekkel teli időszakban elsősorban hajnalban javasolt szellőztetni. Sokat segít a betegek állapotán a pollenszűrős légkondicionáló, amely megszűri a kintről érkező levegőt.

A pollenek ellen nem lehet védekezni
Bizony nagyon sokat segítenek az apró trükkök is. A lakásba beérve érdemes levenni a kinti ruhát, és otthonira cserélni. Javasolt minden nap hajat mosni, hogy a pollenek eltűnjenek, és az ágyneműt is gyakran kell áthúzni. Az orröblítés, a tengervizes orrspray-k szintén kimossák a polleneket a légutakból.

Jönnek  a pollenek!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek