Ez a betegség csap le ránk az ősszel

Ez a betegség csap le ránk az ősszel

A hosszú, meleg nyár után beköszöntött az ősz. A változás nem csak az időjárásban mutatkozik meg: sok embert igen érzékenyen érint. Ebben az időszakban nem ritka, hogy stresszesebbé, frusztráltabbá válunk, ez sokaknál az őszi depresszió előjele. A Hello Vidék! A CounrtyLiving nyomán összeszedte, hogy mivel enyhíthetjük a tüneteket.

Az ősz sokaknál stresszt, vagy akár depressziót is kiválthat: a meleg nyár után vissza kell állnunk a megszokott kerékvágásba, azonban ezt nem mindenkinek megy zökkenőmentesen.

Ez a betegség csap le ránk az ősszel

"Igen gyakori, hogy a nyári hónapokra felfüggesztjük az egész évben gyakorolt rutint és szokásokat, ami megnehezítheti a normális életvitelünkhöz való visszatérést. Ez nagyon hasonlóan ahhoz, hogy miként éreztük magunkat gyermekekként, amikor szeptemberben vissza kellett térnünk az iskolába, ez az időszak izgalom érzését kelti, és természetesen kissé nyugtalanul is érezhetjük magunkat. Bár a szeptember hivatalosan nem az ősz kezdete, érezhető az évszakváltozás, amely szerepet játszhat a hangulatunkban és a mentális egészségünkben is. A szezonális effektív rendellenesség (Seasonal Affective Disorder, SAD) egyfajta depresszió, amely jön és megy, az évszakok váltakozásával" – mondta Dr Arun Thiyagarajan, a Bupa Egészségügyi Klinika orvosi igazgatója.

A szezonális effektív rendellenesség egy olyan depressziófajta, mely az évszakváltozásoknak köszönhetően jelenik meg, vagy tűnik el. Leggyakrabban ősszel és télen jelenik meg, és rendkívül sok embert érint, a kiváltó ok általában a fény hiánya.

"A szezonális effektív rendellenesség pontos oka nem teljesen tisztázott, de a fő elmélet az, hogy a napfény hiánya befolyásolhatja az agy egy részét, melyet a hipotalamusznak nevezünk, amely befolyásolhatja a szerotonin, a hangulatot befolyásoló hormon termelését, az étvágyat és alvást is. A napfény hiánya és az alacsonyabb szerotoninszint depressziós érzéseket okozhat"– magyarázta Dr. Arun.

Mit tehetünk az őszi depresszió ellen? A Hello Vidék! oldaláról megtudhatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek