Mézeskalács - Adventi készülődés
Lassan jön a Mikulás, a boltok tele vannak már csokoládéval, és egyéb édességekkel. Természetes, hogy minden ablakban ott lesz a kitisztított cipő, csizma, amibe ezek bekerülnek, de mi is kedveskedhetünk gyermekünknek saját készítésű Mikulással.
Elkészítési idő: kb. bruttó 3 óra.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 15 dkg margarin
- 30 dkg méz
- 3 tojás sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
A lisztet, szódabikarbónát, főszereket keverjük össze. Morzsoljuk bele a margarint, majd adjuk hozzá a meglangyosított mézet, és a tojások sárgáját. Jól gyúrjuk össze, tegyük be fóliába és legalább 2 órát pihentessük hűtőben. Utána nyújtsuk és szaggassuk. 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Ha kihűlt, díszíthetjük.
Tipp! A nagyobb hipermarketekben kapható dekor cukormáz mindenféle színben, ezzel elég könnyű dolgozni, viszont hagyjunk megfelelő száradási időt.
Jó tudni! A tésztát előre elkészíthetjük, fagyasztóba tehetjük. Utána bármikor elővehető és kiengedés után felhasználható. Viszont, ha már egyszer felengedtük, utána nem szabad visszafagyasztani. Mivel mézet és fehérlisztet tartalmaz, cukorbetegek és diétázók csak módjával fogyasszák. Aki kísérletező kedvében van, próbálja lecserélni a lisztet szénhidrát csökkentett változatra.
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Rama |
Tojás |
Méz |
Energia |
370 kcal |
630 kcal |
143 kcal |
304 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0 g |
12,6 g |
0,3 g |
Zsír |
1,3 g |
70 g |
9,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
0 g |
1,8 g |
82,4 g |