Céklalé - Vitaminkoktél
A céklát, mint „savanyúságot” sokan ismerik. Régebben ez volt az egyetlen elkészítési módja. A mai modern konyhában azonban már sokkal sokszínűbb. Levest, köretet is készítünk belőle, de nagyon egészséges csupán a leve is.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 2 db közepes cékla
- pici reszelt torma
A céklákat hámozzuk meg, daraboljuk fel, és tegyük gyümölcsprésbe. Tegyünk hozzá pici reszelt tormát is. Préseljük le, majd fogyasztásig tegyük hűtőbe. Mint minden préselt zöldség és gyümölcslevet, 1:1 arányban vízzel hígítva fogyasszuk.
Tipp! Ha így túl erősnek érezzük a cékla ízét, akkor tegyünk hozzá torma helyett 2-3 sárgarépát, esetleg almát.
Jó tudni! A, B1, B2 és C- vitamint, káliumot, folsavat, magnéziumot, foszfort tartalmaz, ezért fontos táplálékunk. Kutatások alátámasztják kedvező élettani hatását rákos betegek esetében is.
Tápérték (100 g):
|
Cékla |
Energia |
43 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
Zsír |
0,1 g |
Szénhidrát |
9,5 g |