Hirdetés
Céklakrémleves - Egészségséfünk receptje

Céklakrémleves - Egészségséfünk receptje

A cékla igen értékes zöldségünk. Régebben csak savanyúságnak ismertük, ma már igen sokszínű a felhasználása. Divatba jöttek a krémlevesek, szinte mindenből lehet készíteni, így a céklából is.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő. kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 5 db közepes kerek cékla
  • 2 szem közepes burgonya
  • 2 dl húsleves alap lé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 dl főzőtejszín

Céklakrémleves - Egészségséfünk receptje

Aki készített már krémlevest, az tudja, hogy az alapok megegyeznek. A céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, ugyanezt tesszük a burgonyával is. Az apróra vágott vöröshagymát a margarinon megdinszteljük, megforgatjuk benne a céklát és a burgonyát, majd felöntjük az alap lével és puhára pároljuk. Botmixszer segítségével pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot, visszatesszük a tűzre, jól elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. összeforraljuk, ha szükséges, akkor még tejet adunk hozzá. Egy csipet só kell csak hozzá, ami kihozza az alap ízeket, de ez, ebben a formában egy édes leves.

Tipp! Aki szereti, az pici reszelt tormával is ízesítheti. A tetejére tehetünk egy kis tejszínhabot tálaláskor.

Jó tudni! A cékla rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami nagyon fontos téli időszakban. A, B1, B2 és C- vitamin, kálium, folsav, magnézium, foszfor is megtalálható benne, ezért fontos táplálékunk.

Tápérték (100 g):

 

Cékla

Burgonya

Rama

Barna cukor

Főzőtejszín 10 %-os

Energia

43 kcal

69 kcal

630 kcal

377 kcal

120 kcal

Fehérje

1,6 g

1,6 g

0 g

0 g

3,2 g

Zsír

0,1 g

0,1 g

70 g

0 g

10 g

Szénhidrát

9,5 g

15,7 g

0 g

97 g

4,3 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend