Hirdetés
Tavaszi tisztulás: a böjt

Tavaszi tisztulás: a böjt

A hosszú, kimerítő tél után természetes igényünk a felfrissülés, a tisztulás, a méregtelenítés. Nem véletlen, hogy több vallás is erre az időszakra ír elő böjtöt. Hogy pontosan mit is nevezünk böjtnek, és azt hogyan kell jól végezni, arról dr. Liska-Mohai Marianna belgyógyász, klinikai onkológus, böjtterapeuta szakértővel, a Mammut Egészségközpont munkatársával beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

Először is tisztázzuk, hogy miféle mérgekről  van szó! Ezek egy része minőségi értelemben káros: ilyen például a szennyezett levegő, a klóros víz, a cigaretta, a gyógyszerek, a vegyszerek, a tartósított, színezett, aromákkal és ízfokozókkal dúsított élelmiszerek, de még számtalan példát említhetnénk. Ám mennyiségi értelemben az is mérgező, ha az egyébként szükséges tápanyagokból túl sokat viszünk be a szervezetünkbe. Napjainkban jellemző a túlzott zsír-, fehérje- és szénhidrátbevitel, a nagymértékű alkohol- és sófogyasztás. Mindehhez ráadásul mozgásszegény életmód és fokozott stressz is járul.

Mérgek nélkül

Normális esetben a szervezet azt és annyit tart meg a bevitt anyagokból, amire és amennyire szüksége van. - Ha valamiből többlet halmozódik fel a szervezetünkben, az több szempontból is káros - mondja szakértőnk. - A feldolgozás és a kiválasztás egyrészt több energiát igényel a szervezettől. Másrészt az optimális forgalmat meghaladó anyagcseretermékek elraktározódnak: lerakódnak a zsírsejtekben, az erek falában, a májsejtekben, az ízületekben, a kötőszövetben... Lelassítják az életfontosságú folyamatokat, gátolják az energia- és az információáramlást.

A rendszer egyensúlyának felborulását kezdetben általános energiahiány jelzi: fáradékonyság, ingerültség, csökkent teljesítőképesség, alvási zavarok, reggeli fáradtságérzés, rossz hangulat jelentkezhet. Ha a helyzet nem javul, később szervi panaszok is jelezhetik a bajt: például fejfájás, emésztési és székelési zavarok, puffadás, ízületi fájdalmak vagy magas vérnyomás.

A szervezetünk maga is méregtelenít. Többek között ez is a feladata a májnak, a vesének, a tüdőnek, a nyirokrendszernek és a bőrnek is.  Ám egy kicsit magunk is segíthetünk a testünknek az öntisztulásban, különösen ilyenkor, tavasszal. Nem véletlen, hogy több vallás is erre az időszakra ír elő böjtöt.


Magunktól vagy szervezetten

Böjtölni sokféleképpen lehet, az egynapos húsmentes kúrától a léböjtig sokféle módozat létezik. Van, amit magunk is, akár munka mellett is megvalósíthatunk, bár az az igazi, ha a böjt pihenéssel, elcsendesüléssel is jár.

Ha komolyabb böjtöt szeretnénk tartani, akkor menjünk el egy szervezett kúrára vagy böjttáborba, s vegyük igénybe szakember segítségét! - A mélyebb tisztításhoz véleményem szerint hat napra van szükség és arra, hogy egy kicsit "elvonuljunk a világtól" - magyarázza a böjtterapeuta. - Ha bármilyen krónikus betegségünk van, először is mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát. Érdemes ellenőriztetni a vérnyomásunkat és a szívfrekvenciát, valamint fizikális és laborvizsgálaton részt venni.

Tavaszi tisztulás: a böjt

Nem javasolt a böjt tuberkulózis, pajzsmirigy-túlműködés, veseelégtelenség, vérképzőszervi betegségek, pszichiátriai zavarok, daganatos betegség esetén, valamint terhesség és szoptatás idején.

Kifejezetten ajánlott a böjt elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, magasvérnyomás-betegség, ízületi és mozgásszervi betegségek, fejfájás, allergiás kórképek, bőrbetegségek esetén: ezek tüneteit nagyon hatékonyan enyhítheti egy böjtkúra! (Nem véletlen, hogy a kúra szót használjuk, hiszen ez a curat, azaz gyógyítani latin kifejezésből ered.)

- Az általam vezetett böjtkúrák egy felvezető nappal kezdődnek. Aznap nem eszünk húst, ellenben sok folyadékot iszunk. A többi napon reggel, ébredés után mindenki elfogyaszt egy teát vagy egy turmixot, majd 45 perces torna következik. Napközben a böjtölők sétálnak vagy fürdőbe mennek, esetleg különböző kezeléseken vesznek részt. Az ebéd passzírozott zöldségekből áll, amelyeket természetes fűszerekkel és minimális mennyiségű sóval teszünk még ízletesebbé.

Emellett, hogy a bőr általi méregtelenítést is segítsük, izzadással járó sportot végzünk, finn szaunába, gőzfürdőbe járunk. Este pedig összekötjük a kellemest a hasznossal: mozgunk és szórakozunk, például salsaórákat veszünk. A böjt megtörésével kezdődik a megszokott étrendhez való visszatérés: fontos, hogy a levezetés legalább harmadannyi ideig tartson, mint maga a böjt.

Egy-egy böjttáborban természetesen annak is nagy jelentősége van, hogy egyszerre több ember vesz részt rajta: inspiráló, hogy mindenki "ugyanazt a szekeret tolja", ugyanazt éli át, ugyanazért a célért dolgozik, miközben van lehetőség a befelé fordulásra is. Természetesen mindenkivel előfordulhat a kúra alatt, hogy mélypontra kerül, de ettől nem szabad megijedni, ez a lelki tisztulás része. A böjt végére annyira frissnek érezzük magunkat, mint egy jó nyaralás után. Nem mellesleg az értékrendünk is átalakul kissé: finomodik az ízlésünk, tiszta élelmiszerekre vágyunk, az évente egyszer-kétszer elvégzett böjt pedig sokaknál belső igénnyé válik.

Betartani a szabályokat

Mint szakértőnk javasolja, olyan böjttábort válasszunk, amely biztosítja az orvos folyamatos jelenlétét! Előfordulhat ugyanis, hogy egy meglévő betegség - például az ekcéma - tünetei átmenetileg felerősödnek: ez az úgynevezett elsődleges rosszabbodás. Egyéb panaszok - például fejfájás - is előfordulhatnak. Az orvos feladata, hogy a tüneteket megvizsgálja, s döntsön arról, hogy szükséges-e felfüggeszteni a böjtöt. - Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a szabályok betartásával a böjt teljesen biztonságos - mondja dr. Liska-Mohai Marianna. - A böjt után egyeseknél fellépő panaszok többnyire annak tudhatók be, hogy az illető nem helyesen végezte a kúrát, esetleg nem tartotta be a fokozatos levezetést. A közvélemény ilyen esetben mégis hajlamos a böjtöt "hibáztatni" a következményekért. Ezért szoktam úgy fogalmazni, hogy a böjtkúra csak a kölcsönös bizalom elvén működhet: a betegnek bíznia kell bennem mint böjtterapeutában, de nekem is bíznom kell abban, hogy ő betartja majd a szabályokat.


Kinyílik a lélek

Sajnos manapság sok mindenre a böjt kifejezést használjuk, pedig fontos tudnunk, hogy a böjt nem egyenlő a diétával, a koplalással vagy valamiféle fanatikus programmal: sokkal több ennél. A böjt eredetileg kifejezetten vallásos tartalommal bírt - mondja szakértőnk. - Szűz Mária üzenetei között is szerepel: "Imádkozzatok és böjtöljetek!" A böjt a lemondásról szól, a lemondás pedig - akár tudatában vagyunk, akár nem - mindig kinyit egy másik kaput. A böjt kötődhet valamilyen felajánláshoz is: lemondunk valamiről, és közben reméljük, hogy ez az áldozat elhozza a vágyott "jutalmat". Könnyebben megkapod a választ a kérdéseidre, ha a testedet felszabadítod, a lelkedet pedig kinyitod: mintha egy új érzékszervhez jutnál!

Több mint húsz éve vezetek böjttáborokat, és eleinte leginkább a fizikai síkon tapasztalható "jutalom" érdekelt. Mostanában azonban egyre jobban foglalkoztat a böjt spirituális tartalma. Végül is a cél az, hogy a lemondás ideje alatt a szervezet ne a táplálékfelvétel és -feldolgozás óriási energiát igénybe vevő munkájával legyen elfoglalva, hanem pihenhessen - ahogyan a lélek és a szellem is. Tulajdonképpen mindenki arra használhatja a böjt nyújtotta lehetőségeket, amire neki éppen szüksége van...

Böjt otthon

Ha csak egy-egy fehérjementes vagy gyümölcsnapot tartunk, már az is egy minikúrának tekinthető. Még hasznosabb, ha ezt hetente megismételjük, lehetőleg a hét azonos napján!

A hosszabb kúrát akkor végezzük jól, ha fokozatosan szűkítjük a fogyasztandó tápanyagok körét, majd fokozatosan újra kibővítjük azt. Például az első nap hagyjuk el a fehérjét, hiszen ennek feldolgozása a legbonyolultabb a szervezet számára. Másnap fogyasszunk gabonából készült ételeket. Harmadnap tarthatunk egy zöldség- és gyümölcsnapot, a negyedik napon pedig fogyasszunk zöldség- és gyümölcsleveket, teát és vizet! Ezután napról napra újra eljuthatunk a teljes körű táplálkozásig. Az italok és ételek mennyiségét alakítsuk a saját igényeink szerint. Ez a kúra semmiképpen se tartson tovább egy hétnél vagy tíz napnál.


A böjt során igénybe vehető kezelések:

  • Agytréning, audio-vizuláis stimuláció: cél az agyféltekék közötti szinkronizáció.
  • Aqua detox: elektrolízis során segíti helyreállítani a sejtek elektromos egyensúlyát, hatékonyabbá teszi a salakanyagok leadását.
  • Bach-virágterápia: a virágokban lakozó energia segítségével a betegséget kiváltó pszichés állapotot rendezi.
  • Fülakupunktúrás kezelés: a fülön található 127 akupunktúrás pont közül ötnek kiemelkedő jelentősége van a szenvedélybetegségek elvonási tüneteinek csillapításában, a dohányzás, az alkohol iránti vágy és az étvágy befolyásolásában.
  • Homeopátia: beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, segít a testi-lelki harmónia visszaállításában.
  • Kolon-hidroterápia: a beöntés gépiesített formája, természetes megoldás az olyan problémákra, amelyek a belek helytelen működéséből fakadnak.
  • Mágnesterápia: segít fenntartani a sejtek külső és belső tere közöttifeszültségkülönbséget, amely szükséges a sejthártyán át zajló anyagcserefolyamatok zavartalan működéséhez.
  • Fényterápia: az alsó bőrrétegekbe hatoló fény segíti a regenerálóképességet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend