Medvehagymás spagetti - Egészségséfünk receptje
A medvehagymából ugyanolyan finom pesto készíthető, mint a bazsalikomból. Így, amikor már nincs szezonja, akkor is elővehetünk egy kis üveggel, és élvezhetjük az ízét. Amikor szezonja van, akkor pedig frissen elkészítve spagetti tésztával, fenyőmaggal, parmezánnal a legfinomabb.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 10-15 dkg medvehagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors olíva olaj
- kb. 5 dkg fenyőmag+pirítani
- 1 csomag spagetti tészta
A medvehagymát megmossuk és összeturmixszoljuk. A fenyőmagból annyit teszünk félre, amit a tetejére majd megpirítunk. Ha van mozsarunk, akkor abban jól összetörjük a maradék fenyőmagot, és a medvehagymához adjuk. Annyi olíva olajat csöpögtetünk hozzá, hogy az állaga krémes legyen. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot. A tésztát kifőzzük. A medvehagyma pestot felmelegítjük és a leszűrt tésztát belekeverjük. A fenyőmagokat zsiradék nélkül megpirítjuk, tálaláskor megszórjuk a tészta tetejét. A parmezánnal ugyanezt tesszük.
Tipp! Ha egyszerre nagyobb adagot készítünk a pestoból, akkor kicsi üvegekbe el tudjuk tenni. A tetejére öntsünk olajat, hogy lezárja, fóliázzuk le, én hűtőben tároltam.
Jó tudni! Hő hatására elveszítheti a hatóanyagok egy részét. A fenti módon tartósítva, vagy tinktúra formájában azonban nem. Rengeteg jótékony hatása van, többek között csökkenti a vérnyomást és javítja a memóriát is ha tartósan fogyasztjuk.
Tápérték (100 g):
|
Durum tészta főtt |
Olívaolaj |
Fokhagyma |
Energia |
158 kcal |
902 kcal |
149 kcal |
Fehérje |
6,0 g |
0,0 g |
6,3 g |
Zsír |
1,0 g |
100 g |
0,5 g |
Szénhidrát |
31 g |
0,0 g |
33 g |