Hirdetés
Jöhet a tavasz!

Jöhet a tavasz!

A téli álmot alvó emlősök kipihenten kezdik a tavaszt. Velük ellentétben mi a hosszú, hideg téli hónapok alatt is megszokott tempónk szerint élünk: nem csoda, hogy mire megérkezik a tavasz, elfáradunk. Éppen akkor lohad le az életkedvünk, amikor a természet éledezni kezd - micsoda igazságtalanság!

Hirdetés
Hirdetés

A tavaszi fáradtságot szinte mindannyian ismerjük. Tél végén gyakori, hogy hangulatunk nyomottá válik, fáradékonyak vagyunk, alvászavarral küszködünk, nehezen tudunk koncentrálni, és akár még fejfájást, mellkasi és hasi panaszokat is tapasztalhatunk. Rosszul viseljük az időjárás változásait, különösen a hirtelen légnyomás-ingadozásokat. Hajlamosabbak vagyunk depresszióba esni.

Lemerülés

A hideg hónapok alatt többet fogyasztunk a zsíros ételekből (és egyébként is egyoldalúan táplálkozunk), így aztán "elnehezülünk", néhány kiló súlyfeleslegre is szert tehetünk. Ráadásul télen az anyagcserénk is kissé lelassul, így a szervezetünkbe kerülő mérgektől és a keletkező salakanyagoktól sem tudunk olyan könnyen megszabadulni. Télen kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, tavaszra pedig a nyáron és ősszel feltöltött vitaminraktárak is kiürülnek. Fényre és melegre vágyunk, de mindkettőből kevés jut. Biológiai óránk és élettani működésünk is az évszakos váltakozásokat követi: néhány betegségről már elődeink is feljegyezték, hogy hajlamos lehet a tavaszi kiújulásra.

Jöhet a tavasz!

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy mire beköszönt a tavasz, nem is tudunk annyira örülni neki - pedig mennyire vártuk!

Kulcsszó: szerotonin

Sokáig úgy gondolták, hogy elsősorban a vitaminhiány tehető felelőssé a tavaszi fáradtságért. A legújabb kutatások azonban azt igazolják, hogy a fő ok a szerotoninszint csökkenésében keresendő. Ez a hormon befolyásolja a hangulatot és az aktivitást, a szorongás csökkentésében is szerepe van. Ma már tudjuk, hogy tél végén és kora tavasszal a legkisebb a szerotoninforgalom a központi idegrendszerben. Nem csoda, hogy ilyenkor minden szempontból kimerülve érezzük magunkat.

Szögezzük le: a tavaszi fáradtságot nem kell betegségként megélnünk, pusztán hiányállapotot, tél végi kimerültséget jelez! Ám ha a tüneteket egy hónapnál hosszabb ideig észleljük, vagy azok más panaszokkal együtt később újra jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, aki kideríti, nem áll-e egyéb betegség a háttérben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend