Hirdetés
13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

A húsvét – a gyomrunk szempontjából – a nagy lakomák sorozata. A locsolkodóknak minden háznál illik koccintaniuk, és végigkóstolniuk mindazt, amivel a háziasszony már napok óta bíbelődik a konyhában. Nem csoda, hogy az ünnep egy hízókúrával is felér, és mire vége van, jó néhány kilóval nehezebbek vagyunk, a hasi panaszokról nem is beszélve. Biztos, hogy ennek így kell lennie? Vezessünk be új szokásokat!

Hirdetés
Hirdetés

1. Próbáljunk ki új konyhatechnikai eljárásokat!

Nem mindegy, hogyan készítjük el az ételt. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt vagy cserépedényben például alig kell zsiradékot használni. Inkább pároljuk a zöldséget főzés helyett, inkább süssük a húst panírozás helyett! Jó tudni: egy szelet sertéskaraj natúrszeletként 160 ledolgozandó kilokalóriát jelent a szervezetünk számára, míg rántott húsként 280-at! Egy adag sült burgonya 363 kilokalóriát „ér”, míg a fóliában sült burgonya csak 212-t. A salátaönteteket ne olajjal, hanem zsírszegény joghurttal agy kefirrel készítsük!

2. Mindig legyen az asztalon saláta!

Akár önálló fogásként, akár köretként is kínálhatunk salátát. Könnyed és egészséges alternatívát jelenthet azoknak a locsolóknak, akik már több nehéz fogáson is túlvannak. A terített asztalt is feldobják a színes saláták.

3. Kerüljük a nagy lakomákat!

Ne tömjük degeszre a hasunkat, inkább többször keveset együnk! Rágjunk meg jól minden falatot: az emésztés már a szájban elkezdődik, segítsük a folyamatot! Így hamarabb lesz jóllakottságérzésünk is, ami más esetben csak akkor jelentkezik, amikor már jól megtömtük a hasunkat.

Egyébként sem jó taktika rögtön az első vendégségben jóllakni.

4. Könnyedebb süteményeket!

Készítsünk inkább gyümölcsös vagy pudingos édességeket vajkrémes finomságok helyett.

13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

A desszerteket készíthetjük olyan édesítőszerrel is, amelyet a fogyókúrázók, illetve a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.

5. Gyümölcsöt vagy süteményt?

A sütemény mellé kínáljunk gyümölcsöt is! Az is szolgálhat desszertként.

6. Nem muszáj mindent megenni!

Ne érezzük úgy, hogy minden húsvéti finomságot pár nap alatt el kell fogyasztanunk! Bizonyos típusú ételekből le is fagyaszthatjuk a maradékot, később is jól fog jönni.

7. Mozogjunk!

Nem terheli meg a gyomrunkat annyira a sok evés, nem maradnak rajtunk plusz kilók, ha mindennap mozgunk is.

8. Tegyük le az autót!

A mozgás egyik módja lehet az is, ha a locsolkodók nem négy keréken látogatják végig a hölgyismerőseiket. Akár biciklire is pattanhatnak, hogy így kössék össze a kellemest a hasznossal.

9. Ne igyunk sokat!

Egyszerre ne legyen fél decinél több a poharunkban. Ha minden háznál koccintani kell, csak kis adagot kérjünk! Egyébként sem muszáj minden poharat fenékig üríteni.

10. Ne igyunk éhgyomorra!

Koccintás előtt együnk néhány falatot. Ha újra itallal kínálnak, ismét együnk egy kicsit.

11. Ne keverjük!

Ha lehet, ne keverjük az egyes alkoholtípusokat! Például kérjünk mindenütt bort.

12. Alkohol és egyéb

Minden alkoholos ital mellé kérjünk egy pohár vizet vagy gyümölcslevet! Így kisebb eséllyel száll a fejünkbe az alkohol, és nem is bírunk olyan sokat inni.

13. Egy nagy pohár víz

Ha napközben viszonylag sok alkoholt fogyasztottunk, este, lefekvés előtt igyunk meg egy nagy pohár vizet. Vegyünk egy jóleső zuhanyt: ez is segíti a méregtelenítést.

+ 1 Válasszunk minőségi csokoládét!

A húsvéthoz ma már éppúgy hozzátartoznak a csokoládényulak és -tojások, mint a sonka vagy a torma. Húsvéti csokitojásból évente mintegy 400, -nyúlból 350 tonnát vásárolunk! Ezért egyáltalán nem mindegy, minőségi alapanyagokból készült édességet vásárolunk-e. Olvassuk el figyelmesen az összetevők listáját, és válasszuk a valódi csokoládéból készült termékeket.
A  minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. A bevonómasszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. (Természetesen a bevonómasszából gyártott figurák is megfelelnek annak az élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban kevésbé értékesek, mint a csokoládéból készült termékek.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend