2013. november 09.

Szegedi Mangalica Fesztivál

Helyszín: Szeged, Széchenyi tér
Kezdési időpont: 09:00

2011-től a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.


A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak.


Részletes program a fesztivál honlapján.

Kézműves Magyar Ízek Vására

Helyszín: Budapest, Millenáris B épület és Park
Kezdési időpont: 09:00

Terítéken a vad és hal! 180 kiállító - 5000 íz


A 6. Kézműves Magyar Ízek Vásár terítékén a Magyarországon megtalálható vadak és a magyar halfajták lesznek. November 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében 180 termelő várja majd a látogatókat. A mostani rendezvény alkalmából egy 30 termelőből álló nem mindennapi szabadtéri vásárt is berendeznek, ahol a húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is vásárolhatnak az érdeklődők.


Magyarországon közel 90 fajta hal található meg, de ebből az átlagfogyasztó alig ismer párat, halfogyasztásunk pedig messze elmarad az EU átlagtól. Hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, évente ugyanis 250 ezer vadat ejtenek el. Magyarország a lőtt vad mennyisége és minősége terén is az elsők között van, vadhús fogyasztásában viszont az utolsók közt kullogunk. Ennek egyik legszembetűnőbb oka a rossz minőségben rejlik: szinte csakis előre csomagolt, mirelit vadhúshoz lehet hozzájutni. Tőkehús formájában Magyarországon a háziasszonyok zöme nem tud vadhúst venni.


A Millenáris B épületét már kinőtte a rendezvény, ezért az épület előtti szabad területen egy nem mindennapi 30 standból álló szabadtéri húspiacot is berendeznek a szervezők. Itt bárki megkóstolhatja a szürkemarha, mangalica, szarvas és pisztráng különlegességeket is. A kültéri piac mellett a B épületben, a vásár területén 150 termelő által előállított több mint 5000 íz (mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek stb.) várja az eredeti magyar és határon túli magyar különlegességek iránt érdeklődőket.


Azért hozták létre a Kézműves Magyar Ízek Vásárát, hogy népszerűsítsék a magyar termelőket, ízeket, és ezáltal támogassák a magyar gazdaságot is. Évente megközelítőleg 550 milliárd Ft-ot költünk Magyarországon alapélelmiszerre, amelynek csak töredéke magyar termék. Azért, hogy ennek a pénznek minél nagyobb része a hazai gazdaságban maradjon, illetve a magyar termékek és termelők népszerűsítése céljából kezdték el szervezni a Kézműves Magyar Ízek Vására sorozatot.


Jegyárak


A felnőtt napijegy ára 1.500 Ft/nap


A helyszínen vásárolt napijegyek mellé és annak értékében 300 Ft-os kuponokat kapnak a látogatók, amelyek minden 3000 Ft feletti vásárlás esetén használhatók fel.


Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

Programnaptár

vissza most előre
2013. november
H K Sz Cs P Sz V
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Pirula Trend