2013. október 31.

Haláli napok

Helyszín: Budapest, Művelődési szint
Kezdési időpont: 12:00

A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem "másállapotot", amelytől nem félni kell, hanem inkább megbecsülni azt. Vagyis a mexikói kultúra és a mexikói élet szerves része a halotti kultusz. Ezért a halál mind szokásaikban, mind cselekedeteikben, mind ábrázolásaikban megjelenik. Az európai visszafogott és melankolikus, néhol dramatikus Halottak Napja és Mindenszentekje szöges ellentétben álla a mexikói Días de los Muertos és a Día de los Fieles Difuntos harsány vidámságával. A halál ábrázolása náluk egyrészt barátságos, másrészt félelmetes. Az első a Catrina a vigyorgó, jól öltözött, kalapos csontvázfigura. Másik a kaszát tartó, csuklyás - bár gyakran igen színesbe öltöztetett - Santa Muerte.


A Haláli napok során a Hétmér világutazó sorozat keretében Lantos Adriána Mexikói halottkultusz című előadása betekintést ad a Halottak napjához kapcsolódó tradíció elemeibe, egyúttal nyomába ered a Halálnak. Ezekről a történésekről szól a Radikális Színház Halottas Könyv című előadása is. Emellett a mexikói halottak napja vidám népünnepélyét is elhozzuk a Müszibe, ezért nálunk is lesz színpompás oltárépítés, mexikói módon lehet üzenni az elhunytaknak, de készülhet akár pan de muerto, vagyis a Holtak Kenyere is. Kiegészítő programunk keretében levetítjük Paul Ledu - Frida, Naturaleza Víva (1986) című filmjét Frida Kahlo mexikói festőnő expresszív életéről, küzdelmeiről.


Aki eljön a Müszibe a Haláli Napokra, a mexikói halotti kultuszból kap ízelítőt és részesévé is válhat azzal, hogy maga hajtogatja és ragasztja az olyan szükséges kelléket, mint a papír girland (papel picado), részt vesz denevérdísz készítésben, vagy azték maszkkészítésben. Kapcsolódva az Angolszász kultúrához, nálunk is megjelenik a koponya, a csontváz, de lesz töklámpa, könyvtök, arcfestés és jelmezkészítés is. Mindenki kedvére díszítheti a Müszit és hozhatja hangulatba magát és a teret, hogy aztán a napot egy fergeteges latin bulival zárja.


A programsorozathoz tartozik még november 2-án egy az esti jelmezbálra előkészülő jelmezkészítő workshop, de lesz mexikói maszk- és koponyafejdísz-készítés is. Fellép a mexikói Cosmo Danza társulat is, egy rituális Halotti táncműsorral. Ugyancsak a programba került egy - az ünnephez illő - Hajszínház Performance is, ami egy Break tánccal koreografált alternatív látványfodrászati előadás a Halloween sajátságos hangulatával, melyet a Sick Seven break csoport és B-BOY Brush produkciója zár. Ezt követően fellép a FAQ akustik zenekar, az esti jelmezbálban pedig a What Da Funk?! csapat fokozza majd a hangulatot. Táncoló csontvázak, kacéran mosolygó halálfejek, haláli jelmezek, retró táncruhák, karneváli maskarák, táncos jelmezverseny, tequila, virágpompa és hangos zene, vidámság all the night a Müsziben.


Program:


Csütörtök
12.00 Oltárépítés mexikói módra a Müsziben
19.00 A Haláli Napok és José Guadalupe Posada mexikói grafikus kiállításának megnyitója, majd Lantos Adriána előadása a Mexikói halottkultuszról a Hétmér világutazó sorozat keretében
20.00. Radikális Színház - Halottas Könyv című előadása


Péntek
14.00 Mexikói papír girland és azték maszkkészítő workshop
16.00 Film: Paul Ledu - Frida, naturaleza viva (1986)
19.30 Előadás: a Cosmo Danza tagjai mesélnek a mexikói halottkultuszról (spanyol/magyar)
20.00 Azték holtak napi táncos szertartás a Cosmo Danza mexikói tánccsoport előadásában
21.00 Latin házibuli


Szombat
14.00 Azték maszk és koponyafejdísz készítő workshop
15.00 Jelmezkészítés, halottak napi díszek készítése, tarot, jóslás
19.00 Cosmo Danza társulat (Mexico) - táncelőadás
20.00 Hajszínház Performance valamint a Sick Seven break csoport és B-BOY Brush
20.30 FAQ akustik zenekar
21.00 Jelmezbál és koncert - Wath The Funk?! zenekar.


Jegyárak: 500-1500 Ft.

Programnaptár

vissza most előre
2013. október
H K Sz Cs P Sz V
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123
Pirula Trend