Hirdetés
2013. július 14.

New Orleans Jazz Fesztivál

Helyszín: Siófok, Fő tér
Kezdési időpont: 10:00

A tizedik jubileumát ünneplő Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál napjainkra Magyarország legnagyobb tradicionális jazz eseményévé nőtte ki magát. Az ország minden tájáról ideérkező zenekarok a gipsy swingtől a ragtime-on át a dixielandig képviseltetik magukat, s mutatják be egyúttal a műfaj sokszínűségét. A fesztivál a neves együttesek mellett teret ad a feltörekvő fiataloknak is. Nem is lehetne méltóbb színtere ennek a rangos eseménynek máshol, mint a magyar King Oliver, Apáti János városában, a magyar New Orleans-ban, a Balaton fővárosában, Siófokon.


Az elején még nem lehetett sejteni, hogy ilyen népszerű lesz ez a kezdeményezés. Az első alkalommal, egy csupasz kis színpadon, három zenekar, egy estén trombitálta össze a Siófokon nyaralókat. Mára három napon át, naponta négy jazzbanda ad térzenét. Az elmúlt évtizedben összesen huszonhárom zenekar játszott a nagyérdeműnek. Debrecen, Hódmezővásárhely, Szeged, Kecskemét, Miskolc, Nagykőrös, Gödöllő és Budapest zenekarai látogattak ide egy-egy szép nyári estén. Siófok testvérvárosából itt játszott a Jan Pierre Alimi trió, a Hot Jazz Band vendégeként az amerikai Allan Vaché és a siófoki gyökerekkel rendelkező ausztrál hegedűművész, Daniel Weltlinger. Az önkormányzat testülete évről-évre támogatja ezt az ingyenes koncertsorozatot, ahová a lelkes közönség mellett szvingtáncosok tucatjai is érkeznek. 2010-ben a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztivál címet adományozott az eseménynek. A városban immár több mint négy évtizede munkálkodó Apáti János egykori növendékei országszerte zenekarokat alapítottak, s látogathatnak a fesztiválnak köszönhetően vissza egykori iskolájuk színhelyére. Apáti Tanár Úr pedagógusi, művészi munkássága mellett, vitathatatlan érdemei vannak a hazai tradicionális jazz terjesztésében és ápolásában, amiért 2010-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemrendjét vehette át.


A Siófoki New Orleans Jazz Fesztiválon zeneszerető nyaralókból és a helyi dixieland rajongókból, évről-évre egyre nagyobb közönség gyűlik össze. Az ide látogatók a Kálmán Imre Kulturális Központ dolgozóinak segítségével egy családias, baráti hangulatú eseményre látogathatnak el, ahol a vidámságé a kikapcsolódásé főszerep. A fesztivál nem titkolt célja, hogy a tradicionális jazzélet pezsgését biztosítsa és ezen keresztül minden kedves idelátogató kellemes élménnyel térjen haza Siófokról.


A koncertek ingyenesek.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2013. július
H K Sz Cs P Sz V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1234
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend