2013. július 12.

Gasztro Piknik és Night Market - Kézműves sörök kóstolója

Helyszín: Budapest, Millenáris Park
Kezdési időpont: 09:00

9 héten át tartó piknikre hívjuk Önöket, június 22 - augusztus 20. között. Minden héten, szombaton és vasárnap reggel 9-től őstermelői piacot tartunk, melyet hetente más-más tematikával egészítünk ki, de az estébe nyúló piknik mellett minden alkalommal lesz őstermelői és bolhapiac.


A piac téren kézműves gasztro termékek, őstermelők (méz, szörp, sajt, fűszer, olaj, lekvár, friss zöldségek, szárazárú) mellett zsűrizett kézműves termékek (fa, bőr, gyöngy, ékszer, textil), bolhapiac, használt cikkek kaphatnak helyet, egységes, 2m-es, fa szerkezetes installációkon. A piacra őstermelők jelentkezését várjuk. A bolha piacon magánszemélyeknek ingyenesen adunk standhelyet.


Állandó szórakozási lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek az ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, kisvasút, hőlégballon, kosárhinta, aszfaltrajz verseny.


Hétköznap is üzemelő grillterasz, a Mangalica és Társai Húspatika üzemeltetésében (www.huspatika.hu)  és Fóti, Lehmann, Bors, Hopfanatic, kézműves magyar sörök várják a vendégeket minden este 23 óráig.


Világos, barna, fekete?! Mindegy, csak jó legyen? az egyre népszerűbb hazai kézműves söröket hozzuk közelebb az érdeklődőkhöz.


Napi információk a facebookon: https://www.facebook.com/gasztropiknik


A belépés díjtalan!

Barackünnep Boldogkőváralján

Helyszín: Boldogkőváralja
Kezdési időpont: 10:00

A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot.

Abaúj számos egyedi terméke között talán a kajszibarack a leghíresebb. A térség jellegzetes gyümölcséből a környéken elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi, illetve a pannónia fajtákat termesztik.

Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.

A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly döntött úgy, hogy ezt a gasztronómiai különlegességet megismerteti a világgal, egy évvel ezelőtt rendezték meg 1. Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők most is a szüret idejére időzítették az idei mulatságot.

A július 12-től 14-ig tartó vigasságon barackból készült finomságok - lekvár, szörp, palacsinta, krumplilángos, rétes, fagylalt és természetesen pálinka - várják a látogatókat, vasárnap Fűszeres Eszter gasztroblogger főz jótékony célú ebédet.

A gasztronómiai élvezetek mellett együttesek, énekesek - Budapest Bár, az Alma, Rúzsa Magdi, a Számadó az Esthajnal Zenekar, a Gasztrobloggerek, a Csiribiri és a Bányai Unplagged Band - szórakoztatják a Boldogkőváraljára látogatókat.



Részletek a rendezvény honlapján!

Balaton Sound

Helyszín: Zamárdi
Kezdési időpont: 10:00

Július 11-től - négy napon át - hetedszerre is Zamárdi szabadstrandja ad otthont a Balaton Sound fesztiválnak.


Bár a fesztivál még egész újnak számít a Sziget Szervezőiroda repertoárjában, de kétségtelen, hogy méltó követője idősebb - Volt, Sziget, Félsziget - testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi bulira éhes hazai vagy külföldi látogatónak, hogy nyáron erre a néhány napra Zamárdiban a helye!


A nagy nevek közül fellép a fesztiválon Calvin Harris, Armin Van Buuren, a Prodigy, a Wu-Tang Clan, vagy például a Justice. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere, Avicii, itt lesz Afrojack, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés - állítják a szervezők.


A Zamárdi szabadstrandján megrendezett esemény először nyitja meg kapuit a vízi közlekedés előtt, ennek köszönhetően mindenki átélheti az amerikai yachtokon rendezett partik hangulatát vadonatúj kiadásban, a Balatonon. A vízparton csaknem kézilabda-pálya nagyságú stég-komplexum várja napközben azokat, akik partihangulatban szeretnének napfürdőzni. A vitorlással érkezőket nonstop vízi személyszállítással és vízparti bejárattal támogatja a rendezvény, így a saját hajóval érkezők a nap bármely szakában bejuthatnak a rendezvény területére.


Jegyárak:


Balaton Sound Napijegy: 15 000 Ft


VIP napijegy: 30 000 Ft


Balaton Sound Bérlet - elfogyott!


 


Részletes program a fesztivál honlapján.

Paloznaki Jógahétvége

Helyszín: Paloznak
Kezdési időpont: 10:00

A jóga tudományába és az indiai kultúrába nyerhetnek betekintést azok, aki részt vesznek az V. Paloznaki Jógahétvégén július 12. és 14 között.


A jóga szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, gondokat - tájékoztatta az MTI-t Nagy Julianna Pushkar jógaoktató, főszervező.


A Jóga a mindennapi életben elnevezésű rendszer célja a testi, szellemi, társadalmi és lelki egészség. A rendszert világszerte oktatják jógaközpontokban, iskolákban, egészségügyi és rehabilitációs intézményekben. Gyakorlatai minden korosztály számára alkalmasak, a rendszeresen sportoló és a sporthoz nem szokott embereknek egyaránt - magyarázta a főszervező. Hozzátette: ebből a tudásból szerezhetnek tapasztalatokat és kaphatnak ízelítőt azok, akik részt vesznek a Paloznaki Jógahétvégén.


Az esemény a faluházban veszi kezdetét, ahol a megnyitó után kiállítások nyílnak, fél tízkor esti meditáció kezdődik a Kálvária feletti dombon. Másnap negyed héttől különböző korúaknak és felkészültségűeknek lesz jógagyakorlás a templomkertben, a faluház nagytermében, a Vendégház udvarban és a Major udvarban.


A záró napon reggeltől ismét lehetőség lesz jógagyakorlásra, a Major udvarban indiai éneket és táncot tanítanak, szó lesz a védikus építkezésről, a jóga eredetéről, valamint klasszikus indiai táncbemutató.


Egész hétvégén filmvetítéseket rendeznek a Tájház udvaron, lehetőség lesz különféle masszázsokra is.


A rendezvényeken való részvétel ingyenes.

Bajai Halfőző Fesztivál

Helyszín: Baja, Szentháromság tér, Petőfi- sziget
Kezdési időpont: 10:00

Baja, a halászlé fővárosa! Tudta, hogy Magyarországon itt fogyasztják a legtöbb halat? Nem keveset, nem hivatalos mérések szerint az egy főre jutó mennyiség meghaladja a 32 kilót évente. Vasár- és ünnepnapok szinte nem múlhatnak el halászlé nélkül. Meg baráti összejövetelek sem, mert előbb-utóbb felveti valaki: nem főzünk egy jó halat? És főznek, főzünk. Bográcsban, ha egy mód van rá, fával tüzelve. Sok időbe, fáradtságba nem telik. Forrás után fél órával lehet merni a lét, tálalni mellé a direkt erre a célra gyártott tésztát. Persze fogyasztjuk másként is: sütve, rántva, pörköltnek. Utóbbi esetben kecsege, angolna vagy harcsa mellé szinte mindenki túrós tésztát főz köretnek. Csukához, pontyhoz, balinhoz viszont gyakorta csipetke jár.


Visszakanyarodva a halászléhez, a gyakori főzés révén merült fel, hogy 1996-ban a várossá nyilvánítás 300. évfordulóját közös bográcsozással ünnepeljék a főtéren és környékén. Nagy siker volt, hagyománnyá lett. A 300 éves város, 300 bogrács halászlé szlogen mára nem járja. A város öregedett, a létszám pedig alaposan felduzzadt. Baja nemzetközileg ismert, a rekordok könyve által jegyzett halfőző fesztiválja valódi fiesztává lett. Július második szombatján évről-évre közel kétezer helyi és vidéki alkalmi szakács vendégeli meg barátait halászlevével a belvárosban. A fesztivál négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz. A bekebelezett étek mennyisége is gigászi: több mint húszezer adag bajai halászlé készül. Az ízletes ünnephez mintegy 14 tonna halra, 12 mázsa vöröshagymára, közel 600 kiló őrölt pirospaprikára, 14 ezer liter vízre és 12 mázsa halászlétésztára van szükség.


De milyen is a bajai halászlé? Kell hal (ponty feltétlen), víz, vöröshagyma, őrölt pirospaprika, só, cseresznyepaprika és gyufatészta. Recept számtalan lelehető a különböző szakácskönyvekben, internetes oldalakon. Ha van kedve, főzze meg! Az arányokra érdemes odafigyelni. Utána jöjjön el júliusban a bajai fesztiválra és kóstolja meg az eredetit. Ahány bogrács, annyi íz. De mind finom, mert jó szívvel, jó kedvvel készítik és kínálják.


A fesztiválon és programokon való részvétel ingyenes!


Részletek a fesztivál honlapján.

New Orleans Jazz Fesztivál

Helyszín: Siófok, Fő tér
Kezdési időpont: 14:00

A tizedik jubileumát ünneplő Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál napjainkra Magyarország legnagyobb tradicionális jazz eseményévé nőtte ki magát. Az ország minden tájáról ideérkező zenekarok a gipsy swingtől a ragtime-on át a dixielandig képviseltetik magukat, s mutatják be egyúttal a műfaj sokszínűségét. A fesztivál a neves együttesek mellett teret ad a feltörekvő fiataloknak is. Nem is lehetne méltóbb színtere ennek a rangos eseménynek máshol, mint a magyar King Oliver, Apáti János városában, a magyar New Orleans-ban, a Balaton fővárosában, Siófokon.


Az elején még nem lehetett sejteni, hogy ilyen népszerű lesz ez a kezdeményezés. Az első alkalommal, egy csupasz kis színpadon, három zenekar, egy estén trombitálta össze a Siófokon nyaralókat. Mára három napon át, naponta négy jazzbanda ad térzenét. Az elmúlt évtizedben összesen huszonhárom zenekar játszott a nagyérdeműnek. Debrecen, Hódmezővásárhely, Szeged, Kecskemét, Miskolc, Nagykőrös, Gödöllő és Budapest zenekarai látogattak ide egy-egy szép nyári estén. Siófok testvérvárosából itt játszott a Jan Pierre Alimi trió, a Hot Jazz Band vendégeként az amerikai Allan Vaché és a siófoki gyökerekkel rendelkező ausztrál hegedűművész, Daniel Weltlinger. Az önkormányzat testülete évről-évre támogatja ezt az ingyenes koncertsorozatot, ahová a lelkes közönség mellett szvingtáncosok tucatjai is érkeznek. 2010-ben a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztivál címet adományozott az eseménynek. A városban immár több mint négy évtizede munkálkodó Apáti János egykori növendékei országszerte zenekarokat alapítottak, s látogathatnak a fesztiválnak köszönhetően vissza egykori iskolájuk színhelyére. Apáti Tanár Úr pedagógusi, művészi munkássága mellett, vitathatatlan érdemei vannak a hazai tradicionális jazz terjesztésében és ápolásában, amiért 2010-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemrendjét vehette át.


A Siófoki New Orleans Jazz Fesztiválon zeneszerető nyaralókból és a helyi dixieland rajongókból, évről-évre egyre nagyobb közönség gyűlik össze. Az ide látogatók a Kálmán Imre Kulturális Központ dolgozóinak segítségével egy családias, baráti hangulatú eseményre látogathatnak el, ahol a vidámságé a kikapcsolódásé főszerep. A fesztivál nem titkolt célja, hogy a tradicionális jazzélet pezsgését biztosítsa és ezen keresztül minden kedves idelátogató kellemes élménnyel térjen haza Siófokról.


A koncertek ingyenesek.

Programnaptár

vissza most előre
2013. július
H K Sz Cs P Sz V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1234
Pirula Trend