Hirdetés
2013. június 29.

Szent Iván-napi álom a Skanzenben

Helyszín: Szentendre
Kezdési időpont: 14:00

Nyolc ország együttműködésével magyar, skandináv és balti Szent Iván naphoz kapcsolódó szokásokkal ünnepel június 29-én a szentendrei Skanzen. A családi programok során svéd, dán, norvég, finn, lett, litván, észt és magyar szokásokat mutatnak be az országok, de terítékre kerülnek balti, valamint skandináv fogások, italok is. Ez alkalommal a szervezők lehetőséget kínálnak arra is, hogy átélhető legyen egy éjszaka a Múzeumban, hisz rendhagyó módón a programok délután kettőtől éjfélig tartanak.


A rendezvényt a svéd májusfaállítással indítja a Skanzen, majd a házaknál kézműves foglakozások és bemutatók várják a kisebbeket és nagyobbakat is. Így készíthetnek a látogatók svéd, illetve lett útmutatással friss virágokból koszorút, díszíthetnek észt motívumokkal textilt és szőhetnek szalagot. A játékos kedvűeket páfránykeresésre hívják, mely a hiedelem szerint kizárólag ezen a napon nő, s aki megtalálja a világ összes nyelvét, sőt még az állatokét is érteni fogja. A meséket szeretőknek is kedveznek, hisz bábelőadás formájában Harisnyás Pippi kalandjai, valamint a kishableány története, mesemondó segítségével pedig az észt népmesék elevenednek meg.


A felnőtteket a Skandináv moziban remek filmekkel várják, így többek között a két Oscar-díjjal is jutalmazott Egy jobb világ című dán filmdrámával. De a száraz toroknak és éhes gyomornak is lesz betevője: svéd bodzaszörp, litván és finn sör mellett svéd fahéjas tekercs, észt árpakása, litván hering, fekete rozskenyér, és lett sajt.


A magyar Szent Iván naphoz kapcsolódó hagyományok közül a szerelmi varázslás kerül előtérbe. Ki-ki elkészítheti saját szerelmi ajándékát kedvesének, a lányok talizmánt, a fiúk tükrös mézeskalácsszívet. A tűzugrás során pedig próbára tehetik szerelmüket a párok, vagy éppen varázslás által biztosíthatják egészségüket a közeljövőre.


A nap során a színpadon ízelítőt adnak a skandináv és balti néptánc és népzenei hagyományokból a tánccsoportok és zenekarok. Míg a nap végén a máglya meggyújtását követően felelevenedik a dán hagyomány, miszerint egy életnagyságú boszorkány figura lobban lángra.


Jegyek


Teljes árú belépőjegy: 1.700 Ft.
Félárú belépőjegy: 850 Ft.
Családi gyerekjegy: 400 Ft.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2013. június
H K Sz Cs P Sz V
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1234567
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend