2013. május 18.

Kaland-vár

Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár
Kezdési időpont: 10:00

Kulturális fesztiválunkon, a várak majálisán különböző váraink mutatják be turisztikai és programkínálatukat a városligeti Vajdahunyadvár történelmi falai között. Bemutatkozik Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Hollókő, Léva, Nagyvázsony, Pécsvárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota, Visegrád, Városi Régészeti Kiállítás, Budaőrs.  Hagyományőrző táborok, fegyver-, és viseletbemutatók, haditorna, lovagi játék, zene, régizene együttesek, bábszínház, tánc, kézműves foglalkozások, játszóház, kiállítások, filmek várják a látogatókat.


A rendezvényhez csatlakozó 8. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár játékbemutatókkal, játszóházzal és egyéb gyermek programokkal, középkori játszóházzal biztosít feledhetetlen családi szórakozást. A hadtörténeti kiállítás, vártörténeti séta és számos látványosság színesíti


az élményekben gazdag családi hétvégét Pünkösdkor a Vajdahunyadvárban.


Miénk a Vár! Hagyomány! Játék! Kaland! Szórakozás!


A rendezvény ingyenes.

7. Pannónia Fesztivál

Helyszín: Szántódpuszta
Kezdési időpont: 10:00

Május 16-19. között Szántódpusztán újra felpezsdül az élet - jön a 7. Pannónia Fesztivál! Hat színpadon több mint 150 fellépőre számíthatunk az év egyik legváltozatosabb zenei programján. A hazai rockélet legnépszerűbb csapatai mellett nemzetközi nevek is sorakoznak a listán, de a blues, pop, funk, rap, ska kedvelői is kihagyhatatlan felhozatalra számíthatnak. Nézzük át, miért érdemes idén is a PAFE-t választani!


2013. május 16-19. között második alkalommal várja Szántódpuszta a 7. Pannónia Fesztivál vendégeit. A Balaton előnyei már tavaly is a közönség kedvére voltak: a nyár elején még nincsenek zsúfolásig a strandok, kényelmesen lehet napozni és mártózni a vízben az éjszakába nyúló fesztiválozás után. Lehet ennél ideálisabb ráhangolódás a kánikulára?


Már az első napot olyan együttesek nyitják, mint a tavaly megújult Tankcsapda, a nem oly rég akusztikus vizekre is evező Magashegyi Underground, a Prosectura vagy a Bëlga. A Nagyszínpadra minden napra jut néhány zseniális banda, hiszen fellép a Subscribe, az Alvin és a Mókusok, a PASO, az Intim Torna Illegál, a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a Brains, a Supernem, a Kiscsillag és az Irie Maffia. Jó hír, hogy idén is találunk külföldi sztárokat a listában: vendég lesz az angol drum'n'bass kvartett, a Rudimental, a hiphop és dubstep brit üdvöskéi, vagyis a Foreign Beggars, valamint a műfaji hovatartozását nevében hordozó Dub Pistols, akik ugyancsak az Egyesült Királyságból érkeznek a Balaton mellé, hogy megbizonyosodjanak a magyar fesztiválozók legendás állóképességéről.


A Zipz Shoes Nagysátor Kistehén-, Ocho Macho-, Paddy And The Rats-koncertektől lesz hangos május 17-én pénteken. Szombaton ugyanitt Odett, a Mocsok1Kölykök, a Mary Popkids, valamint a Maszkura és a Tücsökraj táncoltatja meg a közönséget, a vasárnap is visszatérőket pedig többek között az Ivan&The Parazol, a F!sh, az Elefánt és a Napkutya várják majd. Akinek nem lenne elég a rockból a Nagyszínpadon, az a Rockélet Sátor programjából is szemezgethet: tiszteletét teszi Szántódpusztán a Neck Sprain, a Zorall, a Leander Rising, a Blind Myself, a Kalapács és a Moby Dick legénysége is.


Halkabb lesz a basszus a Zeneszöveg.hu Sátorban, ahol az Akkezdet Phiai, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Hősök, Majka, illetve a tavalyi Eurovízión hazánkat képviselő Compact Disco lelkesít majd. A Hóóórukk Hütte programjában szerepel a Kisherceg, az Ankh, a Mantra Porno, a SKAtch és vasárnap éjjel zárásként a 30Y is, akik különleges előadásukkal, a Szentimentáléval idén az összes fesztivált figyelembe véve csak a Pannónia Fesztiválon lépnek fel. Érdekesség, hogy jó idő esetén a koncert a PAFE területén egy olyan exkluzív helyen kerül megrendezésre, amely a nagyközönség számára csak ebből az alkalomból nyittatik meg.


Bővebb információ a fesztivál honlapján.


Jegyárak:


Négynapos bérlet: 7.900 Ft


Napijegy: 3.900 Ft

Nyitott Pince Napok 2013

Helyszín: Országszerte
Kezdési időpont: 10:00

2013. május 18-19-20-án országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé.


A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség van borok kóstolására, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. Gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. A programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén.


Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi "titokra", itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért. Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon - általában - 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 -féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.


A legtöbb nyitott pince a Balatonfüred-Csopaki, a Tokaji, a Móri és a Szekszárdi borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte több mint 100 pince várja a borra és tudásra szomjazókat.


Bővebb információ a rendezvény honlapján.

Liget séta a Növények Napja alkalmából

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és környéke, Városliget, Vajdahunyadvár
Kezdési időpont: 11:00

Az érdeklődők vizsla szemekkel kutathatják Nagy Ágota főmuzeológus vezetésével a Magyar Mezőgazdasági Múzeum környékének növényvilágát a százszorszépektől az óriás platánokon át egészen a papíreperfákig.


Időtartama: kb. 60 perc


Találkozó a múzeum főbejárata előtt!


A Liget-sétán való részvétel ingyenes.

Budapesti Pálinkafesztivál

Helyszín: Budapest, Erzsébet tér
Kezdési időpont: 12:00

Saját magunk házasíthatunk pálinkát a Budapesti Pálinkafesztiválon idén bevezetendő speciális mobilblendelő segítségével. Sőt, a szervezők blendelőkurzussal is készülnek, így a vállalkozó kedvűek négyféle párlatból készíthetik el egyedi, kevert pálinkájukat a szájuk íze szerinti illattal, ízzel és alkoholfokkal. 2013 a meggy éve, így főszerephez jutnak a meggypálinkák és a meggyes ételkülönlegességek.


És ha már a kuriózumoknál tartunk: egy csokimanufaktúra zöldségpárlatokkal (köztük medvehagyma- és répapárlattal) töltött kézműves bonbonokkal várja az édesszájú ínyenceket. A páratlanul finom, minőségi italoknak köszönhető felfokozott hangulatban pedig olyan zenekarok koncertjein mulathatunk, mint a Péterfy Bori & Love Band vagy az Intim Torna Illegál.


Részletes program a fesztivál honlapján.


Jegyárak:


Napijegy: 2 000 Ft


Bérlet: 5 500 Ft

Masala Soundsystem koncert

Helyszín: Budapest, A38 hajó
Kezdési időpont: 20:00

A Masala a varsói elektronikus zenei élet talán legnagyobb létszámú és egyik leginnovatívabb csoportosulása. Ennek egyik leágazása ez a világzenét a reggae-vel, elektronikával, hiphoppal és kavalival ötvöző, elképesztően lendületes soundsystemformáció, amelynek tagjai húzós ritmusokat vegyítenek éteri költészettel - bármily furcsán is hangzik mindez.


Jegyár: 1000 Ft

Programnaptár

vissza most előre
2013. május
H K Sz Cs P Sz V
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
Pirula Trend