Hirdetés
2013. április 27.

TÁNC VILÁGNAPI MARATON 4.

Helyszín: Budapest,Millenáris, Szabadtéri színpad
Kezdési időpont: 08:00

1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács alkotta meg a Tánc Világnapját. A dátummal egyben Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapjára emlékezünk.


„Szeretek úgy tekinteni egy táncelőadásra, mint az együtt létezés ünneplésére, amikor helyet és időt biztosítunk egymás számára. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, holott egy előadás mögöttes szépsége főleg az emberek összetalálkozásában rejlik. Abban, hogy ott ülnek egymás mellett a sorban és megosztják azt a pillanatot. Nincs ebben semmi bizalmas; egy előadás rendkívüli társasági élmény. Mindnyájan összegyűltünk erre a rituáléra, ami összeköt minket az előadással és ugyanazzal a jelennel.” - írta Sidi Larbi Cherkaoui 2012-ben Tánc Világnapi Üzenetében.


„Célunk, hogy az alkotók, a szakma és a közönség számára egyaránt ÖRÖMÜNNEP legyen a Tánc Világnapja.” Mi pedig ezt írtuk 2010-ben, és továbbra is ugyanígy gondolunk erre a napra. Leginkább egy fesztiválként, ami a szakma erejéről, a minőségről és a tánc szeretetéről szól.


Immáron 4. éve szervezünk egy fesztivált, ahol a táncszakma szereplői láthatják egymás munkáit és lehetőségük van az együttműködésre, ugyanakkor a nézők kedvükre válogathatnak a tánc különféle műfajai közül. A tánc világában nem jártas nézők rövid előadás-részleteken keresztül ismerhetik meg a mai irányzatokat és alkotókat. Az előző három év szellemiségének folytatásaként a társulatok és alkalmi együttműködők több helyszínen mutatkoznak be, mintegy ízelítőt adva ezzel a hazai táncélet jelenéből, melyhez idén ismét nemzetközi előadók is csatlakoznak. (2010-ben a finn Tommi Kitti & Com, 2011-ben a norvég Elle Sofe Henriksen nevű formáció, míg 2012-ben Mart Kangro észt koreográfus-táncos lépett színpadra.) 2013-ban a díjnyertes szlovén duó, Rosana Hribar és Gregor Lustek, valamint a magyar származású és Berlinben alkotó Buczkó Martin lép fel.


PROGRAM:


15.00 CECAB-SE: Maculelé és Capoeira bemutató


15.30 Movein Stúdió bemutató táncórák (Bora Gábor / contra dance, Kugler Zsolt / hiphop, Cheikh Ibrahima Fall / Nyugat-Afrikai tánc)


17.00 Mozdulatművészeti Társulat


17.30 Fáklya Horvát Művészegyüttes


18.00 Hip Hop International Hungary


18.30 Tűzmadarak zsonglőr csoport


Idén kibővítettük a fesztivált kétnaposra, így egy egész hétvégén keresztül programokat kínálunk.


Szombaton és vasárnap vehetnek részt az érdeklődők a maratoni eseményen, vasárnap éjfélkor pedig közösen koccintunk a jeles nap alkalmából és felolvassuk az idei tánc világnapi üzenetet. A rendezvény 2013-ban három teljesen új helyszínen valósul meg, melyek közül kettőt (Átrium Film-Színház és Jurányi Inkubátorház) ősszel nyitottak meg, a Széll Kálmán tértől néhány száz méterre. Mindhárom, egymáshoz közel eső helyszín és kulturális központ, köztük a Millenáris is tudatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, minél jobban bevonzva a kerületi és budai lakosokat is.


Április 27-én, szombaton a tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre kerülnek az ingyenes táncórák, ahol kezdők és profik egyaránt megtalálják a hozzájuk legközelebb álló stílust. A Movein Stúdió jóvoltából tanulhatnak az érdeklődők kortárs táncot, hiphopot, afro-karibit, zsonglőr alapokat, jazz táncot, akro jógát. Az órák szabadtéren, a Millenárisnál kerülnek megrendezésre, utána pedig néptáncegyüttesek műsora következik, melyet a Tűzmadarak zsonglőrcsoport követ egy igazi tüzes átvonulással az Átrium Film-Színházba. Ott folytatja az estét a meghívott vendégünk Buczkó Martin, valamint Rosana Hribar és Gregor Lustek szlovén kettőse, akik Fourteen című előadásukban szakmai és magánéleti kapcsolatuk történetét mesélik el a tánc nyelvén. A szlovén előadóművészek egy intenzív workshopot is tartanak másnap professzionális táncművészek részére, ahol az energikus, tiszta tánc technikájukat sajátíthatják el a résztvevők.


Április 28-án ismét a magyar együttesek mutatkoznak be, 16.00-tól egészen éjfélig az Átrium Film-Színházban. A szünetekben a kávézó területén performanszok, térspecifikus előadások, táncos fotók vetítése várják az érdeklődöket.


Fellépők a Maratonon:


Andaxínház, Badora Társulat, Batarita Társulat, CECAB-SE, Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata, Gobe Társulat, Grecsó Zoltán, Inversedance - Fodor Zoltán Társulata, Juhász Kata koreográfus és a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola végzős növendékei, Közép-Európa Táncszínház, Kun Attila, Máthé Gabriella, Mozdulatművészeti Társulat, Pataky Klári Társulat, Pyrgos Néptánc Együttes, PR-Evolution Dance Company, Réti Anna, Sivasakti Kalánanda Táncszínház, Simkó Beatrix, Tabán Néptánccsoport, Tünet Együttes, Tűzmadarak, Zadam Társulat.


És a névsor folyamatosan bővül…


Helyszínek:


Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)


Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20)


Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház (1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.)


Külön köszönet a közreműködő társulatoknak, akik a fellépést ingyenesen vállalták, valamint azoknak, akik a fotókat és a videókat biztosították a szervezők számára.


Támogatók: Millenáris, NKA - Nemzeti Kulturális Alap


Jegyárak : A belépés díjtalan!


„Támogatói jegyek”: 2900 Ft, 29.000 Ft, 290.000Ft, 2.900.000 Ft. A támogatói jegyekkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvényjövőre is létrejöhessen.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2013. április
H K Sz Cs P Sz V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend